direct naar inhoud van 3.2 Beeldkwaliteit
Plan: Buitengebied, wijziging Melderstraat 23
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.wplgbgbwonmeldst23-va01

3.2 Beeldkwaliteit

3.2.1 Algemeen

Het landelijk gebied van de gemeente Montferland is onderhevig aan grote veranderingen. De gemeente wil deze veranderingen zodanig begeleiden dat deze zich goed voegen in het aanwezige landschap. Daarom is het beeldkwaliteitsplan Buitengebied tegelijk met het bestemmingsplan Buitengebied opgesteld. Het beeldkwaliteitsplan Buitengebied is door de gemeenteraad van Montferland op 22 april 2010 vastgesteld.

Het doel van het beeldkwaliteitsplan is om de ambities ten aanzien van de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit weer te geven. Het gaat hierbij om de erfbeplanting, oriƫntatie en plaatsing van bouwmassa's op het erf, architectuur en materiaalgebruik. Daarbij is gezocht naar een aantal goede richtlijnen die de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit verzekeren, maar die tevens inspelen op de functionele eisen van de landbouw en voldoende creatieve ruimte laten om per geval maatwerk te leveren op de betreffende locatie. De gemeente Montferland is daartoe onderverdeeld in negen landschappelijke deelgebieden:

    • 1. Het boslandschap (van de Montferlandsche Berg);
    • 2. Het enkdorplandschap;
    • 3. Het heideontginningenlandschap;
    • 4. Het voormalige boslandschap;
    • 5. Het landgoederenlandschap;
    • 6. Het kampenlandschap;
    • 7. Het broekontginningenlandschap_Komkleigebied;
    • 8. Het broekontginningenlandschap_IJsselvallei;
    • 9. Het broekontginningenlandschap_Strokenverkaveling.

De locatie Meldersstraat 23 te Didam ligt op basis van het Beeldkwaliteitsplan binnen het Broekontginningenlandschap_ Komkleigebied en nabij de grens van het Kampenlandschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonmeldst23-va01_0010.png"

Uitsnede indeling landschappelijke deelgebieden Beeldkwaliteitsplan Buitengebied.

Het broekontginningenlandschap rondom Didam vormt de overgang van de op de dekzandrug gelegen essen/ kampen en het zeer natte gebied gelegen aan de Hengelder Leigraaf. Het gebied kent een rationele verkaveling, waarbij de erven veelal aan de ontginningslinten liggen. Het is een half-open landschap met veel opgaand groen in de vorm van lineaire beplantingselementen, zoals bomenlanen, bomenrijen en knotbomen langs sloten.

Het komkleigebied kenmerkt zich ook door een half-open landschap. Dit komt mede door de transparat vormgegeven erfbeplantingen. De erven hebben een open karakter, waarbij het agrarisch gebruik gezien mag worden. De bebouwing dient echter niet beeldbepalend te zijn, transparante beplantingen op erfscheidingen zorgen ervoor dat het erf onderdeel uitmaakt van het omliggende landschap. Het karakter van het Komkleigebied kan versterkt worden door bijvoorbeeld het toevoegen van een (hoogstam) boomgaard.

3.2.2 Toets plangebied

Het erfinrichtingsplan (opgesteld door LooPlan, d.d. 28-06-2013) van de locatie Meldersstraat 23 te Didam voldoet aan de kenmerken uit het Beeldkwaliteitsplan Buitengebied voor het deelgebied Broekontginningenlandschap en Komkleigebieden. Uit onderstaande landschappelijke inpassing komt dit naar voren:

  • a. Het open-karakter van het landschap blijft gehandhaafd doordat de beplanting op het nieuwe erf beperkt blijft. Slechts bij de afscheiding tussen het (bestaande) erf en het nieuw te realiseren erf wordt een beukenhaag geplaatst. Het erf behoudt hierdoor een open karakter naar het landschap toe.
  • b. Langs de oostgrens van de locatie worden lineaire beplantingselementen in de vorm van knotwilgen geplaatst en aan de westgrens van het erf komen tamme kastanjes.
  • c. Op de locatie wordt een hoogstam fruitboomgaard aangelegd, dit versterkt het karakter van het Komkleigebied.
  • d. Daarnaast wordt door de sloop van de agrarische opstallen en de nieuwbouw van woningen met een kleinschaliger karakter een duidelijke kwaliteitsverbetering van het landschap gerealiseerd.