direct naar inhoud van 3.5 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Buitengebied, wijziging Vinkwijk 5
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.wplgbgbalgvinkwyk5-on01

3.5 Cultuurhistorie en archeologie

3.5.1 Cultuurhistorie

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbalgvinkwyk5-on01_0010.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbalgvinkwyk5-on01_0011.jpg"

Uitsnede Cultuurhistorische waardenkaart met het plangebied in het blauwe kader

Alle opstallen op het boerenerf zijn per 18 juni 2002 aangemerkt als gemeentelijk monument. Alle gebouwen op het erf blijven bij deze functiewijziging in hun huidige vorm behouden. Slechts het inpandige gebruik van de aanwezige gebouwen wijzigt. Door dit nieuwe gebruik kan de monumentale bebouwing in het plangebied behouden blijven. Er is daarmee sprake van 'behoud door ontwikkeling', een belangrijk uitgangspunt van de Nederlandse overheid met betrekking tot de bescherming van cultuurhistorisch erfgoed.

Buiten de bebouwing herbergt het plangebied geen cultuurhistorische waarden. Het plangebied grenst wel direct aan enkele historische wegen en in de directe nabijheid van het plangebied liggen een historische havezate en een andere boerderij die is aangemerkt als monument.

Conclusie

Het plan draagt bij aan het behoud van monumentale bebouwing in het plangebied en heeft geen nadelige effecten op cultuurhistorische elementen in de omgeving van het plangebied. Het aspect cultuurhistorie vormt daarmee geen belemmering voor de uitvoering van dit plan.

3.5.2 Archeologie:

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbalgvinkwyk5-on01_0012.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbalgvinkwyk5-on01_0013.jpg"

Uitsnede Archeologische maatregelenkaart met het plangebied in het rode kader

De gehele boerderij is op 18 juni 2002 tot gemeentelijk monument verklaard. Met dit plan wordt niets op of aan boerderij of het erf verbouwd, wel wordt de bestemming gewijzigd van 'agrarisch' naar 'werken'. Het plangebied ligt binnen het vigerende bestemmingsplan (Buitengebied Montferland) in een zone met de dubbelbestemming Waarde - Archeologische Verwachting 1 (op de archeologische maatregelenkaart 'AWV5'). Bij een bestemmingswijziging waarbij bodemingrepen of sloopwerkzaamheden plaats zouden vinden, zou er daarom een archeologisch 'Inventariserend Veldonderzoek' (IVO) moeten worden uitgevoerd. Bij de onderhavige bestemmingswijziging is dat echter niet het geval. Enkel de bestemming wordt gewijzigd, opdat de bestaande gebouwen kunnen worden gebruikt ten behoeve van een bedrijfsbestemming. Er hoeft op dit moment dus geen onderzoek te worden uitgevoerd. Bij de bestemmingswijziging blijft de archeologische dubbelbestemming behouden.

Mocht er in de toekomst een omgevingsvergunning voor bouwen of het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden worden aangevraagd dan moet ten behoeve van deze aanvraag alsnog een onderzoek worden uitgevoerd. In dit onderzoek moet de archeologische waarde van de gronden waarop de aanvraag betrekking heeft, naar oordeel van het bevoegd gezag, in voldoende mate zijn vastgesteld. Op basis van de uitkomsten van het inventariserend veldonderzoek kan het bevoegd gezag nadere voorwaarden aan de gevraagde omgevingsvergunning verbinden om de aanwezige waarden te beschermen.