direct naar inhoud van 4.3 Wijzigingen ten opzichte van het vigerende plan
Plan: Bedrijventerreinen Montferland
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-on01

4.3 Wijzigingen ten opzichte van het vigerende plan

Dit bestemmingsplan heeft een beheersgericht karakter. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie leidend is voor dit plan. De mogelijkheden voor bestaande bedrijven zich te ontwikkelen, worden ten opzichte van het geldende bestemmingsplan niet ingeperkt. Het plan voorziet in een aantal beperkte wijzigingen ten opzichte van de vigerende situatie. Deze wijzigingen komen voort uit sectorale beleidswijzigingen en enkele wijzigingsbevoegdheden die anticiperen op toekomstig wenselijke ontwikkelingen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Kantoren

Met een afwijkingsbevoegdheid wordt het binnen een aantal representatieve locaties in het plangebied mogelijk om door middel van een omgevingsvergunning zelfstandige kantoren te vestigen. Het betreft de zone aan de noord- en west zijde van bedrijventerrein 't Goor, de zone rondom het NS-station Didam en de zone aan weerszijden van de Bergvredestraat. Aan deze afwijking zijn wel voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de Regels van dit bestemmingsplan.

Fietsenstalling Prorail

Nabij het NS-station Didam is in het bestemmingsplan geanticipeerd op het initiatief van Prorail om aan weerszijden van het station een gebouw ten behoeve van de OV-fiets te realiseren.

Overnachtingsmogelijkheid chauffeurs

Voor chauffeurs in de transportsector is er op twee plaatsen op het bedrijventerrein 't Goor (aan de Nijverheidsstraat en de Industriestraat) een bestemming opgenomen voor overnachtingsmogelijkheden.

Tankstations

Op 't Goor, EBT en Matjeskolk wordt de realisatie van tankstations en/of mogelijkheden voor verkoop van motorbrandstoffen aan particulieren mogelijk gemaakt.

Verkeersafwikkeling Kollenburg

Om een betere doorstroming te bewerkstelligen wordt de rotonde Hengelderweg-Kerkwijkweg geoptimaliseerd. Deze optimalisatie hangt samen met de aanleg van de (buiten het plangebied gelegen) ongelijkvloerse kruising van de zuidelijke randweg met de spoorlijn Arnhem - Winterswijk. Dat leidt ertoe dat de bestaande rotonde met de toeleidende wegen moeten worden aangepast. Het bestemmingsplan anticipeert hierop. De optimalisering van de rotonde is in overeenstemming met de ondernemers van bedrijventerrein Kollenburg tot stand gekomen.

Tankstation Grensstraat 1 te 's-Heerenberg

Teneinde een verkeersknelpunt ter hoogte van het bestaande tankstation aan de Drieheuvelenweg te 's-Heerenberg op te lossen, alsmede gelet op de beoogde afsluiting van de Drieheuvelenweg voor het doorgaande vrachtverkeer zodra de N316 tot de landsgrens is doorgetrokken, voorziet het bestemmingsplan in een tankstation aan de Grenssstraat 1, op het bedrijventerrein 't Goor.

Uniformering en standaardisering

In het kader van de uniformering zijn de bouwmogelijkheden voor de zeven bedrijventerreinen gestandaardiseerd, dit betekent dat in sommige gevallen de bouwhoogten, bouwgrenzen en het bebouwingspercentage verruimd zijn ten opzichte van de vigerende situatie.

Archeologie

Het archeologiebeleid van de gemeente Montferland is in dit bestemmingsplan vertaald door het opnemen van een archeologische dubbelbestemming voor de gronden met een hoge of middelmatige archeologisch verwachtingswaarde. Voor een beschrijving van de regeling wordt verwezen naar paragraaf 5.2.3.

Wijzigingsbevoegdheden

In dit bestemmingsplan zijn verschillende wijzigingsbevoegdheden opgenomen die anticiperen op toekomstig wenselijke ontwikkelingen. Het betreft wijzigingsbevoegdheden voor aanpassingen in de verkeerskundige structuur en de bebouwingmogelijkheden van bedrijven.

Tevens is op het Euregionaal bedrijventerrein (EBT) voor het perceel aan de Distributiestraat een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een voorziening voor het vrachtverkeer die functioneert als rustplaats en tankvoorziening met de daarbijbehorende voorzieningen.

 

Voor de bestemming 'Kantoor' aan de Bentemmerstraat/ hoek Eekhegstraat op de Fluun is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het omzetten van de bestemming 'Kantoor' naar de bestemming 'Bedrijventerrein'.

Tenslotte is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het politiebureau aan de Parallelweg. De bestemming maatschappelijk kan hier gewijzigd worden in de bestemming bedrijventerrein.

In paragraaf 5.2.4 wordt nader ingegaan op de wijzigingsbevoegdheden.