Plan: | Bedrijventerreinen Montferland |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-on01 |
De zeven bedrijventerreinen liggen verspreid over het grondgebied van de gemeente Montferland. De bedrijventerreinen worden nationaal ontsloten door middel van de A1 2 en de A18.
Kollenburg ligt aan de zuidwestkant van de kern Didam, ten zuiden van deze kern liggen de Fluun I en II. 't Goor, Immenhorst en het EBT liggen ten zuidoosten van de kern 's-Heerenberg tegen de grens van Duitsland aan. Matjeskolk ligt tegen het westelijk deel van de kern Loerbeek aan.
Deelgebied 1: Kollenburg
Het bedrijventerrein Kollenburg is een bedrijventerrein met representatieve bebouwing die de afgelopen 10 jaar is ontwikkeld. Het is een gemengd bedrijventerrein waarop wonen niet is toegestaan. Het oppervlakte van dit bedrijventerrein bedraagt 12 ha bruto (9 ha netto). Op dit bedrijventerrein zijn onder andere het opleidingsbedrijf InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland, een fitnesscentrum, groothandels, autobedrijven, bedrijven uit de bouwnijverheidsector en gebouwen ten behoeve van opslag te vinden. Het gebied gelegen tussen Kollenburg en de A12 is conform de huidige situatie reeds bestemd als 'Agrarisch'.
Deelgebied 2: de Fluun
Het bedrijventerrein de Fluun bestaat uit twee delen, de Fluun I en de Fluun II. Het bedrijventerrein de Fluun I is gerealiseerd in de 50-er en 60-er jaren. De Fluun II is een latere uitbreiding (80-er jaren). Het zijn gemengde bedrijventerreinen waarop deels bedrijfswoningen zijn toegestaan. Voor het oudste gedeelte, de Fluun I, is een revitaliseringproject in uitvoering. Het gedeelte van de Fluun I ten noorden van de spoorlijn Arnhem-Winterswijk zal op termijn worden getransformeerd. Het totale oppervlakte is 33 ha bruto (28 ha netto).
Door het terrein van de Fluun I ligt de spoorlijn Arnhem-Winterswijk. Ten noorden van de spoorlijn ligt het politiebureau, een gebouw van de duivenvereniging en een kantoorpand. Daarnaast liggen hier twee bedrijven uit de detailhandelsector en een autobedrijf.
Ten zuiden van deze spoorlijn bevinden zich bedrijven uit de bouwnijverheidsector, bedrijven uit de detailhandelssector, autobedrijven en gebouwen ten behoeve van opslag. Daarnaast is er een dierenkliniek, tankstation, een slachterij en een assurantiënkantoor te vinden.
Op de Fluun II zijn eveneens autobedrijven, bedrijven uit de bouwnijverheidsector en gebouwen ten behoeve van opslag te vinden. Daarnaast ligt er op dit bedrijventerrein een bouwmarkt, groothandels, een drukkerij, een cateringbedrijf en een nutsvoorziening van de Gasunie.
Deelgebied 3: 't Goor, Immenhorst en EBT
Dit deelgebied bestaat uit twee naast elkaar gelegen bedrijventerreinen in 's-Heerenberg. De bedrijventerreinen in 's Heerenberg vormen tezamen met het Duitse Emmerich een logistieke standplaats met directe verbindingen via de weg, spoor en water.
EBT
Het Euregionaal bedrijventerrein wordt benut door enige tientallen logistieke bedrijven waaronder een aantal grote internationaal opererende bedrijven. Het oppervlakte van dit bedrijventerrein bedraagt 50 ha bruto (31 ha netto). Op het EBT vindt men gebouwen ten behoeve van opslag, een groothandel, een transportbedrijf en een tankstation.
't Goor
Het bedrijventerrein 't Goor is een gemengd bedrijventerrein met de nadruk op logistiek. Op dit terrein zijn geen nieuwe bedrijfswoningen toegestaan. Bestaande bedrijfswoningen zijn als zodanig bestemd. Het oppervlakte van dit bedrijventerrein bedraagt 80 ha bruto (64 ha netto). In de tweede helft van de jaren '70 is begonnen met de uitgifte van kavels op het bedrijventerrein 't Goor. Het terrein is gefaseerd in gebruik genomen. De eerste uitgifte startte in het noordelijk deel van het gebied. Wegens de ligging nabij de Duitse grens heeft dit bedrijventerrein een grote aantrekkingskracht op bedrijven uit de transport en logistieke sector.
Op dit bedrijventerrein bevinden zich gebouwen ten behoeve van opslag, groothandels, bedrijven uit de detailhandelsector, drukkerijen, autobedrijven, transportbedrijven, metaalbedrijven. Daarnaast is er een vishandel, fitnesscentrum, een paramedisch bedrijf, een gebouw van de duivenvereniging, een gasdrukregeel- en meetstation en diverse overige nutsvoorzieningen op dit bedrijventerrein aanwezig.
Op dit bedrijventerrein worden tevens twee overnachtinggelegenheden gerealiseerd ten behoeve van chauffeurs in de transportsector (zie paragraaf 4.3).
Immenhorst
Op de Immenhorst is naast de transportsector ook de bestemming gemengde doeleinden opgenomen die mogelijkheden biedt voor de herontwikkeling van het voormalige douanecomplex (conform het vigerende plan). Op het bedrijventerrein zijn verschillende logistieke bedrijven en opslagloodsen gevestigd. Op dit terrein is tevens een koelhuis gevestigd.
Deelgebied 4: Matjeskolk
Het bedrijventerrein Matjeskolk heeft een gemengd karakter en huisvest lokale bedrijven die onder andere actief zijn in de bouw, metaalsector en transport en logistiek. Op het bedrijventerrein is tevens de gemeentewerf en een zend-/ontvangstinstallatie gelegen. Het terrein is in 2009 uitgebreid en daarvan is nog circa 4 ha. uitgeefbaar.
De oorsprong van het bedrijventerrein ligt aan de Didamseweg waar achter de bestaande woningen bedrijfspanden zijn gebouwd. Later zijn ook aan de Zuidermarkweg bedrijven met bedrijfswoningen gebouwd. Het kwadrant werd gesloten door de bouw van bedrijven aan de Matjeskolk die ook de centrale hoofdontsluiting van het terrein is geworden.
Deelgebied 1: Kollenburg
Dit deelgebied is gelegen aan de zuidwestkant van de kern Didam. Het deelgebied wordt ontsloten via de Hengelderweg die het deelgebied ten oosten met de kern van Didam en ten westen met het bedrijventerrein Hengelder en de kern Zevenaar verbindt. Het deelgebied wordt via de Kollenburgweg ontsloten op de N813, die het deelgebied vervolgens ontsluit op de A12. Op Kollenburg is hoofdzakelijk schone bedrijvigheid gevestigd met een representatief karakter. Het bedrijventerrein wordt gekenmerkt door grote eenheid in uitstraling van de openbare ruimte en de gebouwen.
Deelgebied 2: de Fluun
Dit deelgebied ligt aan de zuidkant van de kern Didam. Een deel van het bedrijventerrein ligt ten noorden van de spoorlijn Arnhem-Winterswijk en het station van Didam. Het andere gedeelte ligt ten zuiden van deze spoorlijn. In dit deel wordt de Fluun I en II opgedeeld door de Bievankweg, die het gebied tevens ontsluit richting de A18. Regionaal wordt het deelgebied in het oosten ontsloten via de Beekseweg. Het bedrijventerrein is aan weerszijden van het spoor ontwikkeld waarbij de wegen in hoofdzaak evenwijdig aan het spoorlijn gelegd zijn. Aan deze wegen liggen de grootste bedrijven. Aan de Bievankweg en aan de randen liggen de kleinere bedrijven. Op veel plaatsen zijn de randen afgeschermd met groen.
Het grote bedrijf aan de Beekseweg is de uitzondering op die regel en ligt prominent aan de weg.
Deelgebied 3: 't Goor, Immenhorst en EBT
Dit deelgebied ligt aan de zuidoostkant van de kern van 's-Heerenberg. Het ligt tevens tegen de grens met Duitsland aan. Het plangebied wordt ten noorden in oostelijke richting ontsloten door de N816. Verder wordt het plangebied in noordelijke richting ontsloten door de N316. In zuidelijke richting ontsluit deze weg het plangebied met de autobahn A3 (E35) in Duitsland. Het bedrijventerrein is in verhouding met de kern van 's-Heerenberg groot in omvang. Het gebied kenmerkt zich door grootschalige bedrijven, gericht op expeditie en transport.
Deelgebied 4: Matjeskolk
Dit deelgebied ligt aan de westkant van de kern Loerbeek. De weg Matjeskolk vormt de centrale hoofdontsluiting van het terrein. Het terrein wordt in westelijke richting via de Didamse weg ontsloten op de A18. In zuidelijke richting wordt het terrein ontsloten via de Zuider Markweg op de N335. Door de bedrijfswoningen aan de noordkant van het terrein heeft het terrein een zekere kleinschaligheid aan de randen. In het midden liggen de grotere gebouwen.
Deelgebied 1: Kollenburg
De bedrijfsgebouwen in deelgebied 1 zijn in de rooilijn geplaatst. De bebouwing is maximaal 10 m hoog. Met uitzondering van het westelijk del waar de bouwhoogte 20 meter mag bedragen. Het binnengebied van Kollenburg, tussen de randen en de centrale ontsluitingsroute, is aan minder eisen ten aanzien van de beeldkwaliteit gebonden. Hier zijn de minder representatieve bedrijven gevestigd, zoals bedrijven die gebruik maken van opslagloodsen. De maximale bouwhoogte is ook hier 10 m.
Deelgebied 2: de Fluun
De bedrijfsgebouwen in deelgebied 2 zijn in de rooilijn geplaatst. De grotere gebouwen zijn door hun omvang zelfstandige eenheden in het 'werklandschap' en liggen midden in het gebied. De kleinere gebouwen liggen aan de rand en zorgen voor een geleidelijke overgang naar de omgeving. De gebouwen liggen langs de weg en vormen door de geringe afstanden tot de perceelsgrenzen gesloten wanden. De hoogte van de gebouwen is sterk uiteenlopend. De gemiddelde hoogte is zo'n 6 m, maar hogere accenten komen ook voor. De gebouwen hebben duidelijke vormen waar de functie eenvoudig vanaf te lezen is. Het gaat dan om doosvormige volumes van grote afmetingen en met zeer weinig openingen. Het zijn vaak de regenwaterafvoeren die voor enige geleding in de bouwmassa zorgen. De kantoorgedeelten onderscheiden zich van de hallen door ander materiaal en kleurgebruik en meer openingen in de gevels. De entrees hebben in veel gevallen een representatief karakter.
Deelgebied 3: 't Goor, Immenhorst en EBT
De bedrijfsgebouwen in deelgebied 3 zijn in de rooilijn geplaatst. De grotere gebouwen zijn ook in deze gebieden door hun omvang zelfstandige eenheden in het 'werklandschap'. De kleinere liggen aan de rand en zorgen voor een geleidelijke overgang naar de omgeving. De bouwblokken worden voor een groot deel gekenmerkt door gesloten wanden. Ook in deze gebieden loopt de bouwhoogte uiteen. De gemiddelde hoogte is circa 6 m, maar hoogten van 12 m en meer komen ook voor. De gebouwen hebben duidelijke vormen waar de functie eenvoudig vanaf te lezen is. Het gaat dan om doosvormige volumes van grote afmetingen en met zeer weinig openingen.
Deelgebied 4: Matjeskolk
De gebouwen in deelgebied 4 zijn over het algemeen in de rooilijn gebouwd. Waar sprake is van bedrijfswoningen liggen de bedrijfsgebouwen naar achteren ten opzichte van de woning. De straatwanden hebben een open beeld met zicht op de achtergelegen percelen. De gebouwen staan meestal dwars op de weg. De woningen hebben één laag met kap en zijn betrekkelijk kleinschalig in hun omgeving. De woningen hebben een duidelijke hoofdvorm zonder veel aanbouwen en naar verhouding grote kappen. De bedrijfsgebouwen zijn circa 6 m hoog en zijn voorzien van een flauwe kap. Door hun grote afmetingen zijn ze fors van schaal. Alle gebouwen richten zich op de straat. De gevelopeningen van de woningen zijn doorgaans verticaal geleed, die van de bedrijfsgebouwen horizontaal.
Op de bedrijventerreinen komen verschillende structurele groenzones voor die een rol spelen in de beleving van het bedrijventerrein. Een aantal van deze groenzones vervullen tevens een waterfunctie aangezien verschillende A-watergangen binnen de groenstroken gelegen zijn. De structurele groenzones zijn in dit bestemmingsplan als groen bestemd. De A-watergangen binnen en buiten deze groenstroken hebben een waterbestemming.
Daarnaast zijn er verschillende kleinere groenvoorzieningen in het plangebeid aanwezig, deze groenvoorzieningen vallen binnen de bestemming Verkeer. Op die manier kan met dit groen flexibel omgegaan worden bij een eventuele herinrichting van de openbare ruimte.