direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: Bedrijventerreinen Montferland
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-on01

2.4 Regionaal beleid

2.4.1 RPB (Regionale Plan Bedrijventerreinen) Stadsregio Arnhem Nijmegen en regio Achterhoek

De provincie Gelderland heeft elke regio gevraagd een regionaal plan bedrijventerrein op te stellen als verder uitwerking van de EPO's. (Economische Programmerings- en Ontwikelingsdocument)

Doel van het RPB betreft het realiseren van voldoende ruimte voor bedrijfsontwikkeling van de juiste kwaliteit en het voorkomen van overschotten en leegstand.

Montferland ligt zowel in de regio Achterhoek als de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Met de provincie Gelderland is afgesproken dat het RPB van de Achterhoek leidend zal zijn wat betreft de getalsmatige opgave ten aanzien van de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en dat het RPB van de Stadsregio Arnhem Nijmegen geldt voor de overige beleidsmatige aspecten.

De RPB's zijn door de desbetreffende regio's in overleg met de provincie opgesteld en hebben vrijwel het stadium van formele vaststelling bereikt. In het RPB worden met name afspraken gemaakt over de planning en programmering van bedrijventerreinen tussen regio en provincie en is daarmee het regionale toetsingskader.

De onderwerpelijke herziening van de bestaande bedrijventerreinen in Montferland hebben een consoliderend karakter en is niet gericht op uitbreiding. Een uitgebreide toelichting met betrekking tot vraag en aanbod wordt daarom niet nodig geacht.

Dat betekent dat voor de overige aspecten vooral gekeken dient te worden naar het RPB van de stadsregio.

In het RPB is opgenomen dat de stadsregio SER-ladder proof zal worden. Dat houdt in dat eerst zal worden onderzocht in hoeverre door inbreiding en toepassen van herstructurering ruimte kan worden gewonnen op bestaande bedrijventerreinen voordat toestemming wordt gegeven voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. De stadsregio heeft in overleg met de provincie het bureau STEC opdracht gegeven voor het opstellen per subregio van een Handreiking SER ladder. Gemeenten kunnen deze handreiking gebruiken bij onder anderen de herziening bestemmingsplannen van bestaande bedrijventerreinen.

De concept-handleiding is inmiddels gereed. Ten aanzien van bestaande bedrijventerreinen worden handreikingen gedaan voor het optimaal benutten van restkavels en mogelijkheden voor het verdichten,

Verder wordt aandacht besteed aan het mogelijk maken van gemeenschappelijke voorzieningen, het parkeren en het opnemen van regels van minimale bebouwingspercentages. Ten aanzien van regels kan een verruiming van de doelvoorschriften worden overwogen alsmede een grotere maximale bebouwingshoogte.

Alle bedrijventerreinen zijn op basis van de concept-handreiking doorgelicht en geoptimaliseerd waar dit mogelijk en ruimtelijk ook wenselijk is.

Gelet op het consoliderende karakter van voorliggend bestemmingplan wordt niet voorzien in nieuwe ontwikkelingen met uitzondering van de in paragraaf 4.3 genoemde wijzigingen. Het bestemmingsplan "Bedrijventerreinen Montferland" is in lijn met het beleid, zoals dit verwoord is in het regionaal plan.

2.4.2 Waterbeheerplan 2010-2015

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft een Waterbeheerplan 2010-2015 dat op grond van de Waterwet nu zes jaar geldig is. Het waterbeheerplan kent de volgende hoofdthema's:

  • Waarborgen van veiligheid, met aandacht voor veilige waterkeringen en calamiteitenzorg;
  • Het watersysteembeheer, met onderwerpen als waterkwaliteit-, waterkwantiteit- en grondwaterbeheer, inrichting / beheer / onderhoud, stedelijk water en gebruiksfuncties;
  • Ontwikkelen van de afvalwaterketen, waar inzameling en afvalwaterbehandeling centraal staat.

Daarnaast zijn maatregelen opgenomen voor het uitwerken van de Kaderrichtlijn Water en Waterbeheer 21e eeuw.

Het waterschap blijft daarmee volop werken aan behoud, verbetering en ontwikkeling van het water in het beheergebied. Dit gebeurt met een brede blik op wat er in de samenleving gebeurt.