Plan: | Buitengebied, wijziging Melderstraat 23 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.wplgbgbwonmeldst23-on01 |
In het nieuwe bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Montferland zijn in artikel 43 wijzigingsbevoegdheden opgenomen voor onder andere functieverandering naar wonen (artikel 43.3). Binnen het Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) beleid bestaat de mogelijkheid om op een locatie nieuwe woningen te realiseren in ruil voor het beëindigen van de agrarische bedrijfsvoering en het slopen van de overtollige agrarische opstallen. Afhankelijk van het te slopen oppervlak, is de realisatie van één of meerdere woningen mogelijk.
De initiatiefnemers zijn voornemens om, in ruil voor de sloop van staloppervlakte, op de planlocatie één woongebouw met daarin drie wooneenheden met één gezamelijk bijgebouw en één vrijstaande woning met inpandig bijgebouw toe te voegen.
De nieuw te realiseren woongebouwen en bijgebouwen worden gesitueerd aan één centraal middenterrein, dat wordt voorzien van (half)verharding. Ten behoeve van de toegang tot het nieuw te creëren middenterrein wordt gebruik gemaakt van één van de bestaande toegangswegen. De bestaande bedrijfswoning, die in de nieuwe situatie in gebruik is als burgerwoning, wordt via de andere bestaande inrit ontsloten op de Melderstraat.
In de nieuwe situatie wordt de bestaande bedrijfswoning bestemd als (burger)woning. De bestaande varkensschuur, gelegen naast deze woning, blijft ook behouden. Deze voormalige varkensschuur heeft een oppervlakte van 140 m² en zal in de nieuwe situatie dienst doen als bijgebouw bij de bestaande woning. De overige agrarische opstallen (2.166 m²) worden gesloopt.
Het nieuwe vrijstaande woonhuis krijgt een maximale inhoud van 800 m³. Daarbij wordt een bijgebouw (inpandig) opgericht met een maximale oppervlakte van 100 m². In ruil hiervoor zal 850 m2 aan staloppervlakte worden gesloopt.
Voor het woongebouw met drie wooneenheden, inclusief bijgebouwen, resteert een oppervlakte van 658 m², uitgaande van een reductie van het bebouwd oppervlak met 50% (=50% van de resterende 1.316 m² slooprecht). Rekening houdend met één bijgebouw per wooneenheid met een maximale oppervlakte van 50 m² (in totaal 150 m² bijgebouwen) resteert voor de drie wooneenheden een oppervlakte van 508 m² oftewel circa 169 m² per wooneenheid.
Op onderstaande figuur is een schematische weergave opgenomen, waarop de bestaande bebouwing op de planlocatie staat aangegeven (bron: initiatiefnemers). Op deze situatietekening is weergegeven welke bebouwing wordt gesloopt (rode arcering), alsmede welke bebouwing wordt gehandhaafd.
Schematische weergave huidige situatie op planlocatie
De functiewijziging van het perceel gaat gepaard met de landschappelijke inpassing van het plan. De bestaande beplanting wordt in de nieuw situatie versterkt. In de hiernavolgende figuur is de inrichtingschets van de planlocatie (LooPlan, 20-01-2012) opgenomen. Hier zijn onder andere aangegeven de locaties van de nieuw te realiseren woongebouwen met bijgebouwen, de erftoegangswegen en de beplanting van de planlocatie.
Inrichtingsplan locatie Melderstraat 23 Didam (LooPlan)
Middels een aan te leggen beukenhaag wordt een afscheiding gerealiseerd tussen het perceel van de bestaande woning en de nieuw te realiseren woningen. Langs de oostgrens van de planlocatie wordt een rij knotwilgen aangeplant. Door het gebruik van knotwilgen, in plaats van bijvoorbeeld een singel, wordt een transparantere afscheiding gecreëerd waardoor de openheid van het landschap behouden blijft. Om het zicht te ontnemen op het elektriciteitshuisje aan de noordwest zijde van de planlocatie, is beplanting ( gelderse roos, hazelaar, ruwe berk, lijsterbes en meidoorn) voorzien.