direct naar inhoud van 2.1 Rijksbeleid
Plan: kernen Loerbeek - Loil - Nieuw-Dijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bpsgkrnkrnlrblolnd-va01

2.1 Rijksbeleid

2.1.1 Nota Ruimte (2004)

Het rijksbeleid voor de ruimtelijke ordening was tot voor kort vastgesteld in de Vierde Nota op de ruimtelijke ordening en tussentijds bijstelling van dit beleid (Vinex, Vinac). Deze nota wordt vervangen door de nieuwe Nota Ruimte. Deze nota gaat in op vraagstukken die spelen tussen nu en 2020, met een doorkijk naar 2030. In de nota worden de hoofdlijnen van beleid aangegeven, waarin 'ontwikkelingsplanologie', de ruimtelijke hoofdstructuur, een 'basiskwaliteit' en de lagenbenadering een belangrijke rol spelen. Voor zover bekend heeft de Nota Ruimte geen directe relatie met het lokaal beleid voor de onderhavige plangebieden.

2.1.2 Watertoets

Het nieuwe waterbeleid voor de 21ste eeuw anticipeert op veranderingen in het klimaat die zullen leiden tot hogere rivierafvoeren en grotere neerslag. Er kunnen negatieve effecten optreden zoals het toenemen van wateroverlast, een achteruitgaande waterkwaliteit, verdroging van natuurgebied, etc. Dat vergt een nieuwe aanpak van het waterbeheer in samenhang met de ruimtelijke ordening. Sleutelbegrippen zijn: meer ruimte voor water, waterbewust bouwen en inrichten. De inrichting van de watersystemen wordt dan gebaseerd op drie principes:

  • niet afwentelen (bestuurlijk, financieel en geografisch, op geen enkel schaalniveau);
  • volgen van de drietrapsstrategie vasthouden-bergen-afvoeren, om wateroverlast en afwenteling van problemen met water te voorkomen;
  • gebruikmaken van meer ruimtelijke maatregelen naast technische maatregelen.


Ruimtelijke plannen en besluiten hebben invloed op de waterhuishouding. In een waterparagraaf / watertoets wordt beschreven welke effecten de ruimtelijke plannen op de waterhuishouding hebben. Vanaf 1 november 2003 is de watertoets wettelijk verplicht in alle ruimtelijke plannen. In ruimtelijke plannen van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen dient standaard een zogenaamde waterparagraaf te worden opgenomen. De hierin beschreven watertoets heeft als doel de negatieve effecten van plannen en besluiten op de waterhuishouding te voorkomen en mogelijke kansen voor het watersysteem te benutten.