Plan: | Heeghstraat, Didam |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.bpsgddmwonheeghstr-va01 |
Geldend bestemmingsplan
Het plangebied valt binnen het bestemmingsplan "Buitengebied Didam 1997" dat is vastgesteld op 26 juni 1997 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 3 februari 1998. Op het perceel aan de Heeghstraat 35 is de bestemming 'bestaande niet-functioneel aan buitengebied gebonden niet-agrarische bedrijfsbebouwing´ van toepassing, met als nevenbestemming TU (tuincentrum). Op basis van dit bestemmingsplan is de oprichting van de nieuwbouwwoningen niet mogelijk.
Op 24 september 2009 heeft de raad van de gemeente Montferland het bestemmingsplan ´Parapluherziening ruimte voor wonen in het buitengebied´ vastgesteld. Dit bestemmingsplan voorziet bij recht in de verruiming van de maatvoering van woningen en bijgebouwen in het buitengebied.
In de parapluherziening is opgenomen dat de inhoud van woningen maximaal 750 m3 mag bedragen. Bij iedere woning zijn, op geen grotere afstand dan 25 meter van de woning, bijgebouwen toegestaan met een maximale oppervlakte van 100 m2 en een maximale bouwhoogte en goothoogte van respectievelijk 6 meter en 3 meter.
Op 22 april 2010 heeft de raad van de gemeente Montferland het bestemmingsplan 'Parapluherziening ruimte voor vernieuwing in het buitengebied' vastgesteld. Door middel van de parapluherziening is een wijzigingsbevoegdheid aan de geldende regels toegevoegd om zo het beleid ten aanzien van wonen uit de notitie 'Ruimte voor vernieuwing in het buitengebied' door te laten werken in de vigerende bestemmingsplannen.
Actualisering woningbehoefteonderzoek gemeente Montferland 2009
De gemeente Montferland heeft in het onlangs ondertekende Woonconvenant 2009 - 2015 met de woningcorporaties Laris Wonen en Diensten en Woningstichting Bergh afgesproken dat alle drie de partijen zich hard maken voor de realisatie van de bouwplannen uit de planningslijst. De drie partijen willen in deze periode bouwen voor de woningbehoefte die op de gemeente Montferland afkomt.
Om deze behoefte goed in beeld te krijgen, heeft de gemeente Montferland het woningbehoefteonderzoek uit 2006 (Montferland: visie op de woningbouw 2005 - 2015), februari 2006) geactualiseerd.
De ambitie van de gemeente Montferland is om een stabilisatie van het aantal inwoners rond de 35.000 de komende jaren vast te houden. Om dit te realiseren wordt voor de periode 2010 - 2020 een woningbouwprogramma van 1.500 woningen aangehouden.
De ambitie in de kern Didam bestaat om tot 2020 510 woningen te bouwen. De voorgenomen ontwikkeling voorziet in de realisatie van 5 woningen en past binnen de plancapaciteit.
Structuurvisie en Beeldkwaliteitplan Didam
De nota Structuurvisie en Beeldkwaliteitplan Didam is op 25 juni 2009 door de gemeenteraad vastgesteld en geeft een antwoord op de vraag op welke wijze de potenties van Didam het best tot hun recht komen, en welke ruimtelijke ingrepen daarvoor nodig zijn, rekening houdend met de huidige beperkingen daarvan. De kernpunten in de structuurvisie zijn:
Behoud en versterken dorps karakter
De kwaliteiten van het dorpse karakter zijn:
Versterking voorzieningenniveau
Doel is het voorzieningenniveau te versterken. Dit betekent concreet:
Hierdoor zal de bezoekersstroom blijven bestaan en is er ruimte voor divers aanbod in de meer recreatieve branches zoals: optiek, juwelier, boekenwinkel, nijverheidswinkel, kunstgalerie, horeca en woninginrichting.
Versterken groen en openbare ruimte
Het gewaardeerde dorpse karakter van Didam wordt voor een deel bepaald door het aanwezige groen. Met name de verschillende parken spelen hierin een belangrijke rol.
In de structuurvisie wordt ingezet op:
De parken en het groen langs de verschillende wegen vormen de basis voor verdere ontwikkeling.
Versterken herkenbaarheid hoofdwegenstructuur
Doel is om de herkenbaarheid en functie van de hoofdstructuur en overige wegen te versterken. Concreet betekent dit:
Versterken herkenbaarheid cultuurhistorie
In de structuurvisie wordt ingezet op versterking van de aanwezige cultuurhistorie en vergroting van de herkenbaarheid van deze elementen. De herkenbaarheid van de cultuurhistorie omvat niet alleen de herkenbaarheid van het historische tracé zelf, maar ook de begeleidende bebouwing. Dit betekent:
Gedifferentieerd woningaanbod
Bouwen voor de lokale behoefte (betaalbare woningen voor starters en senioren) is de centrale opgave die de gemeente Montferland stelt voor alle kernen binnen de gemeente, zo ook voor Didam. Voor Didam ligt een grote woningbouwopgave in Kerkwijk en Loilseveld. Daar zullen vooral eengezinswoningen worden gerealiseerd. Appartementen kunnen juist in het centrum of nabij de secundaire voorzieningencentra een plaats krijgen. Hierbij dient wel weer het dorpse karakter in ogenschouw te worden gehouden.
Behoud werkgelegenheid
Voor Didam wordt gestreefd naar minimaal behoud van werkgelegenheid en lokaal gebonden bedrijven. Om scheefgroei in de beroepsbevolking te voorkomen is het van belang dat aanbod voor zowel de hoog< als laagopgeleide beroepsbevolking behouden blijft. De werkgelegenheid die verloren gaat door de transformatie van de Fluunnoord zou derhalve een plaats terug moeten krijgen in de Kollenburg of op een andere locatie in de nabijheid van Didam.
Afbeelding Structuurvisie
In dit hoofdstuk zijn zes deelprojecten benoemd. De deelprojecten omvatten de gebieden binnen Didam waar de grootste functionele en ruimtelijke opgaven liggen. De zes deelgebieden sluiten aan of hebben een overlap met de hoofdstructuur en versterken deze.
De zes gebieden zijn:
Deze projecten zijn of zullen worden uitgewerkt in separate plannen.
Overige benodigde toestemmingen/ ontheffingen/ vergunningen
Voor het slopen van de bestaande bebouwing, alsmede het realiseren van de vijf nieuwbouwwoningen, zijn, naast de wijziging van de bestemming van het plangebied, de volgende vergunningen noodzakelijk: