Plan: | Azewijn - Hartjenshof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.bpsgazwwonhartjens-or01 |
Op 1 januari 2007 is de gewijzigde Wet geluidhinder (Wgh) in werking getreden. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen geluidsgevoelige en overige gebouwen. In de wet worden woningen als "geluidsgevoelig gebouw" bepaald.
Op basis van de Wet geluidhinder (Wgh) zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening gehouden dient te worden: wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai.
De maximale toegestane snelheid in de Hartjenshof wordt 30 km/u. Over de wegen binnen de Hartjenshof gaat enkel bestemmingsverkeer. Volgens de Wgh heeft een weg waarvan de rijsnelheid 30 km/u bedraagt geen zone. Binnen een afstand van 200 meter, zoals genoemd in artikelen 74, lid 1 Wgh, hebben daarnaast alle wegen een soortgelijk karakter. De binnen de werking van dit bestemmingsplan vallende woningen vallen daarom niet binnen een geluidszone van een weg. Dit aspect dient echter wel meegenomen te worden in de belangenafweging in het kader van een goede ruimtelijke ordening.
De Hartjensstraat is een rustige straat met een etmaalintensiteit van 90 motorvoertuigen. Het wegdek is van dicht asfaltbeton. De verwachting is dan ook dat de gevelbelasting op de te bouwen woningen veel lager zal liggen dan 53 dB Lden. Voor de Leppestraat geldt min of meer hetzelfde, alhoewel de gevelbelasting hier iets hoger zal liggen vanwege de klinkerbestrating. Deze straat kent een lagere etmaalintensiteit.
Pas indien een 30 km/u straat een etmaalintensiteit heeft van boven de 1.500 voertuigen, is het doorgaans nodig om geluidsonderzoek uit te voeren. Aangezien de etmaalintensiteiten hier ver onder liggen, wordt het niet nodig geacht een geluidsonderzoek uit te voeren.
Indien bij de realisatie van de woningen ten minste word voldaan aan vereisten voor een standaardgevel volgens het Bouwbesluit zal er in de woningen een goed leefklimaat heersen. Alle woningen zijn voorzien van een geluidsluwe zijde met daarin een ruime tuin, hetgeen betekent dat ook daar een aangenaam leefklimaat heerst. In het kader van de bouwaanvraag dient geluidsonderzoek uit te wijzen dat aan de binnenwaarde van 33 dB voldaan kan worden.
Conform de Wgh heeft iedere spoorweg een zonebreedte. De zone wordt gemeten vanaf de buitenste spoorstaaf van het 'doorgaande spoor'.
Aangezien het plangebied niet is gelegen binnen de geluidzone van een spoorweg, is dit aspect dan ook niet van toepassing.
Overeenkomstig de Wgh is de gemeente verplicht een zone vast te stellen rond elk binnen de gemeente gelegen terrein dat de mogelijkheid van vestiging van zogenaamde zoneringsplichtige inrichtingen biedt. De in de directe omgeving van het plangebied gelegen veevoederfabriek (Molenweg 7-9) voldoet aan de geluidsvoorschriften op de bestaande nabij gelegen woningen. Naar verwachting voldoen de geluidsvoorschriften van milieuvergunning ook aan de nieuw te bouwen woningen, met name omdat deze op een grotere afstand van de veevoederfabriek liggen dan de bestaande woningen.
Het aspect geluid heeft geen negatieve invloed op het onderhavige bestemmingsplan. Onderzoek naar de geluidskwaliteit wordt niet noodzakelijk geacht.