direct naar inhoud van 1.3 Geldend juridisch kader
Plan: 'Buitengebied Didam, herziening Hengelderweg 6 en 10'
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplgbgbbdrhengw610-va01

1.3 Geldend juridisch kader

Het plangebied valt binnen het bestemmingsplan “Buitengebied Didam”, vastgesteld door de gemeenteraad op 26 juni 1997 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 3 februari 1998. In dit bestemmingsplan is het plangebied bestemd als ‘Agrarisch gebied’ met twee agrarische bouwpercelen. De regels in het bestemmingsplan bieden geen ruimte voor de beoogde ontwikkelingen in de voorgenomen vorm.

Wel is in het bestemmingsplan 'Buitengebied Didam' de mogelijkheid opgenomen om binnen specifieke deelgebieden (zo ook binnen het onderhavig deelgebied), het agrarisch bouwperceel om te zetten in de bestemming 'bedrijfsbebouwing' met dien verstande dat:

  • a. de nieuwe functie gelet op de aard, ligging en omvang ten opzichte van de in de nabijheid gelegen functies, een zodanige beperkte milieuhinder zal veroorzaken, dat daardoor de belangen van deze functies niet in onevenredige mate zullen worden geschonden;
  • b. het uitsluitend gaat om bedrijven zoals vermeld in de lijst van bedrijvigheid dan wel een bedrijf dat wat hinder, aard en omvang betreft vergelijkbaar is met de genoemde bedrijven (lichtere milieucategorieën);
  • c. omliggende agrarische bedrijven niet onevenredig in hun bedrijfsvoering worden belemmerd;
  • d. uit bodemonderzoek naar voren is gekomen dat geen bodemsanering noodzakelijk is, dan wel bodemsanering heeft plaatsgevonden.


Per bedrijf is op grond van de bestemming 'bedrijfsbebouwing' een bedrijfswoning toegestaan.

Het vigerende bestemmingsplan biedt derhalve reeds mogelijkheden de betreffende agrarische bouwpercelen ter plaatse om te zetten naar een bedrijfsbestemming.


afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbgbbdrhengw610-va01_0003.jpg"

Figuur 3 - Uitsnede plankaart bestemmingsplan 'Buitengebied Didam'

Op 15 december 1998 is in dit kader reeds een wijzigingsplan vastgesteld ten einde het agrarisch bouwperceel aan De Hogenend 88 om te zetten naar een bedrijfsbestemming. Dit wijzigingsplan is goedgekeurd door de provincie Gelderland op 25 januari 1999.

Ter plaatse zijn sindsdien een opslagbedrijf (De Hogenend 88a) en een hoveniersbedrijf (De Hogenend 88) gevestigd. Deze bedrijven bevinden zich direct ten zuiden van het plangebied.

In het kader van de wijzigingsbevoegdheid dient gebruik te worden gemaakt van de bestaande opstallen. De ontwikkeling die thans aan de orde is, voorziet in een belangrijke opwaardering van de kwaliteit ter plaatse. In dat kader worden tevens beeldkwaliteitscriteria opgesteld die de gewenste kwaliteit moeten garanderen.