Plan: | 'Buitengebied Didam, herziening Hengelderweg 6 en 10' |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.bplgbgbbdrhengw610-on01 |
Het plangebied ligt aan de westkant van Didam en grenst aan de bebouwde kom. De Hengelderweg (onderdeel van de rondweg) vormt de visuele en fysieke scheiding tussen enerzijds de stedelijke omgeving, gevormd door een woonwijk, en anderzijds het landelijk gebied. Het plangebied ligt in de overgangszone van de bebouwde kom van Didam naar het landelijk gebied en het bedrijventerrein Kollenburg. De bebouwing in deze overgangszone wordt gekenmerkt door een divers beeld van architectuurtypes, tijdsbeelden, volumes en schaalniveau's, van een karakteristiek boerderijtje tot moderne bedrijfsgebouwen en loodsen. Karakter en streekeigenheid worden nog in grote mate bepaald door de aanwezige streekeigen boerderijtypes van voor 1940 en de daarbij horende erfbeplantingen. Typische boerderijen voor de streek zijn het Liemers Hallehuis, Hallehuis en de T-boerderij.
Het plangebied is aan te merken als een open zandgebied. Het gebied ten westen van het plangebied wordt aangeduid als de zoom. Het open zandgebied is een gebied met gemengd landgebruik, waaronder wonen, landbouw en bedrijvigheid. De zoom is een verweven gebied met natuurontwikkeling, recreatiegebieden, woningen en landbouwbedrijven. Rondom Didam liggen de oude, open esgronden. Het kampenlandschap met de vele, verspreide boerderijen en buurtschappen zet hier door. Het gebied kent een dicht wegennet en een grote variatie in verkaveling. Een groot deel van de essen is in de loop der tijd van akkerland naar woningen of bedrijvigheid omgezet. Kenmerkende landschapselementen van het essen- en kampenlandschap, zoals knotbomen en fruitboomgaarden, zijn veelal nog slechts als relict aanwezig. Ze vormen geen netwerken meer. Allerlei vormen van rasters en groenblijvende struiksoorten worden momenteel veelvuldig rond huispercelen met paarden en kleinvee gebruikt.
Het plangebied ligt in een zone met mozaïekverkaveling, kenmerkend voor de hoger gelegen zandgronden. Daarachter gaat de verkaveling over in de meer open komgronden met strokenverkaveling.
De directe omgeving van het plangebied kenmerkt zich door een functiemenging. Ten oosten bevindt zich de bebouwde kom van Didam. Ten noorden bevindt zich een manege en ten zuiden van het plangebied bevindt zich een niet-agrarisch bedrijf. Verder is het aantal burgerwoningen opvallend. Op korte afstand ligt aan de zuidzijde het bedrijventerrein Kollenburg.