direct naar inhoud van 2.2 Stedenbouwkundige uitgangspunten
Plan: Heuvelstraat - Eltenseweg Stokkum
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.wpsgskkwonhstelweg-va01

2.2 Stedenbouwkundige uitgangspunten

Voor het plangebied zijn in oktober 2010 de stedenbouwkundige uitgangspunten gesteld welke de basis vormen voor deze paragraaf. Om de stedenbouwkundige randvoorwaarden te bepalen voor de woningbouw op deze plek is gekeken naar de verschillende woningbouwtypologieën in de omgeving van het plangebied.

Waar mogelijk zijn de stedenbouwkundige uitgangspunten vertaald in de voorschriften en verbeelding van dit wijzigingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wpsgskkwonhstelweg-va01_0004.jpg"

Figuur - stedenbouwkundige uitgangspunten

Algemeen

De bebouwing op deze locatie zoekt aansluiting bij de omgeving, maar een eigen typologie is mogelijk. De woningen kunnen dichter op elkaar worden gebouwd in de vorm van vrijstaande woningen, twee-aan-een danwel in rijen van maximaal 4 aanééngeschakelde woningen. Een hogere bebouwingsdichtheid op deze locatie is geoorloofd vanwege de ligging nabij het meer geconcentreerde bebouwingsdeel van het dorp. Het maximaal te bouwen woningen bedraagt hier 12 waarbij de strikt rekening dient te worden gehouden met de parkeernorm op eigen terrein.

Bij de ontwikkeling moet rekening worden gehouden met de wijzigingsvoorwaarden uit het bestemmingsplan 'Kernen 2007'. Woningen mogen uitsluitend als niet gestapelde woningen worden gebouwd, dan wel gestapeld met een beperking tot twee bouwlagen met een kap.

Rooilijnen

De maximale rooilijn aan de zijde van de Eltenseweg bedraagt 3 meter vanaf de kavelgrens langs de Eltenseweg. Op de punt Eltenseweg-Heuvelstraat ligt de rooilijn 3 meter terug ten opzichte van een denkbeeldig doorgetrokken lijn van de zuidoostelijke bebouwingsgrens van de woning Heuvelstraat 7. Binnen de 3 meterzone tussen deze lijn en de rooilijn is een vrije erfinrichting toegestaan, hierbuiten moet het gebied opengelaten worden om de overzichtelijkheid van het kruispunt te waarborgen.

De maximale rooilijn langs de Heuvelstraat bedraagt in afwijking van bovenstaande schets, eveneens drie meter. Deze verplaatsing van de rooilijn zorgt er voor een betere inpassing van het woningbouwprogramma en is stedenbouwkundig inpasbaar.

Gerichtheid

De woningen zijn gericht naar de zijde van de Eltenseweg en staan hier niet dwars op. Uitzondering vormt de kop Eltenseweg-Heuvelstraat waar de woningen bij voorkeur naar de punt zijn gericht. Indien dit niet mogelijk blijkt, dienen gevelwanden zodanig vormgegeven te worden dat deze zich ook naar dit punt toe richten. Bijgebouwen dienen niet op de kop Eltenseweg-Heuvelstraat gepositioneerd te worden. De kaprichting van de woningen is vrij. De entree ligt aan de voor- of zijkant van de woning.

De woningen zijn gericht naar de zijde van de Heuvelstraat en staan hier niet dwars op. De kaprichting van de woningen is vrij. De entree ligt aan de voor- of zijkant van de woning.

Korrelgrootte

De woningen hebben afwisselend één of twee bouwlagen met kap (maximale goot/nokhoogte respectievelijk 4/7 meter of 6/10 meter). Tenminste 1 woning in de rij bedraagt maximaal 1 bouwlaag met kap. In de architectuur van de woningen komt een individuele expressie per woning naar voren. Aaneengesloten bebouwing op de rooilijn is maximaal 13,2 meter breed (2x6,6meter). Bij meer aanééngebouwde bebouwing ligt de voorgevelrooilijn van minimaal 1 woning tenminste 1 meter terug ten opzichte van deze rooilijn.