direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied(tweede herziening), wijziging Luijnhorststraat 15-17 Didam'
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 15 maart 2016 is er een verzoek ontvangen om de bestaande woning Luijnhorststraat 15-17 te Didam te mogen splitsen in twee planologisch van elkaar gescheiden woningen. Het perceel Luijnhorststraat 15-17 is op dit moment bestemd tot 'wonen', waarbij ter plaatse één woning is toegestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0001.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0002.png"

Op 10 mei 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente besloten medewerking te willen verlenen aan onderhavig verzoek tot woningsplitsing. Op grond van het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied' kan de woningsplitsing met toepassing van een wijzigingsbevoegdheid planologisch-juridisch worden vastgelegd.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied Luijnhorststraat 15-17 te Didam' bevindt zich ten noordwesten van de kern Didam nabij de Nevelhorst in het buitengebied van de gemeente Montferland.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0003.png"

Ligging plangebied

1.3 Vigerend bestemmingsplan

De vigerende juridisch-planologische situatie van het plangebied is vastgelegd in het bestemmingsplan 'Buitengebied' en het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' van de gemeente Montferland. Het bestemmingsplan 'Buitengebied' is vastgesteld door de raad op 29 september 2011, op 19 januari 2012 in werking getreden en op 6 november 2013 onherroepelijk geworden. Het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' is op 30 oktober 2014 vastgesteld door de raad, op 8 januari 2015 in werking getreden en op 6 augustus 2015 geheel onherroepelijk geworden.

Op 28 januari 2016 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening' vastgesteld. Dit bestemmingsplan dat op 24 maart 2016 in werking is getreden en onherroepelijk is geworden voorziet uitsluitend in een wijziging van de verbeelding. De locatie Luijnhorststraat 15-17 maakt geen deel uit van de wijzigingen in dat plan.

Het plangebied 'Luijnhorststraat 15-17' heeft op grond van bestemmingsplan 'Buitengebied', zoals dat geldt na de tweede herziening, de bestemming 'wonen'.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0004.png"

Ter plaatse mag één woning met bijbehorende (inpandige)bijgebouwen worden gebouwd. De woning heeft een maximaal toegestane inhoud van 800 m³. De maximale toegestane goothoogte bedraagt 4,5 meter en de maximale bouwhoogte 9 meter. Voor zover de bestaande inhoud, goot en bouwhoogte meer bedragen, is maximaal die bestaande maatvoering toegestaan. De oppervlakte aan bijgebouwen mag niet meer bedragen dan 100 m². De goothoogte van bijgebouwen bedraagt maximaal 3 meter en de bouwhoogte maximaal 6 meter. Indien de bestaande oppervlakte groter is dan 100 m², is maximaal die bestaande oppervlakte toegestaan, waarbij geen vergroting van de oppervlakte, goot- en bouwhoogte en wijziging van de situering mag plaatsvinden.

Het bestemmingsvlak 'wonen' Luijnhorststraat 15-17' is voorts voorzien van de dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 1'. Deze bestemming is gericht op bescherming van de te verwachten archeologische overblijfselen in de bodem.

Met het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' zijn zowel de verbeelding als regels op onderdelen gewijzigd. Hoewel de locatie Luijnhorststraat 15-17'geen deel uitmaakt van de wijzigingen op de verbeelding, hebben er wel enige wijzigingen plaatsgevonden in de regels van de bestemming 'wonen'. De van toepassing zijnde regels zijn opgenomen in de bijlage bij de toelichting.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0005.png"

Naast de regels bij de bestemming 'wonen', is ook de in het bestemmingsplan 'Buitengebied' opgenomen wijzigingsbevoegdheid voor woningsplitsing enigzins gewijzigd. Deze bijgestelde wijzigingsbevoegdheid is hieronder weergegeven, waarbij de doorhalingen en markeringen onderdeel zijn van het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening'.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0006.png"

Hoofdstuk 2 Het plan

2.1 Huidige situatie

Op het perceel Luijnhorststraat 15-17 te Didam is planologisch één burgerwoning met 2 bijgebouwen aanwezig. De bestaande woning bestaat uit een voorhuis en een achterhuis. De inhoud van het voorhuis- en achterhuis gezamenlijk bedraagt 1.172,4 m³. In 1990 is bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van de bestaande woning met de aangrenzende voormalige bedrijfsruimte, waarbij ook een gedeelte sloop heeft plaatsgevonden.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0007.png"

Het perceel is in de huidige situatie kadastraal gesplitst en voorzien van twee huisnummers. Het gehele pand wordt bewoond door twee huishoudens.

Het plangebied bestaat uit twee kadastrale percelen, is voorzien van twee huisnummers en de ontsluiting van de woning vindt plaats via een inrit aan Luijnhorststraat. Parkeren vindt plaats op eigen terrein.

2.2 Toekomstige situatie

De gewenste situatie is weergegeven op de onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0008.png"

In de nieuwe situatie zullen het voor- en achterhuis bestemmingsplantechnisch van elkaar gescheiden worden. Bijgebouw 1 op de bovenstaande afbeelding zal gaan behoren tot de woning in het voorhuis en bijgebouw 2 zal gaan behoren tot de woning in het achterhuis. Het bestemmingsvlak zal aan de achterzijde licht worden vergroot ten einde het bestaande erf. binnen het bestemmingsvlak te brengen. Omliggende functies en waarden worden hierdoor niet onevenredig belemmerrd. Ook hieraan kan met toepassing van de wijzigingsbevoegdheid medewerking worden verleend.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0009.png" afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbwonlhorst15-va01_0010.png"

Hoofdstuk 3 Haalbaarheid van het plan

3.1 Toets wijzigingsvoorwaarden

Het verzoek tot woningsplitsing is getoetst aan de wijzigingsvoorwaarden zoals opgenomen in artikel 27, lid 6 van het bestemmingsplan 'Buitengebied(eerste herziening)'. Hiervoor wordt eveneens verwezen naar de ruimtelijke onderbouwing zoals opgenomen in de bijlage bij deze toelichting.

  Voorwaarde   Toetsing  
a.   de bestaande woning, dan wel de bestaande woning met aangrenzende deel heeft een inhoud > 1.000 m³. Als gevolg van de splitsing ontstaan twee naar inhoud gelijkwaardige woningen, dan wel twee woningen die ruimtelijk of bouwtechnisch een duidelijk gescheiden eenheid vormen.   een controleberekening heeft opgeleverd dat de inhoud van de bestaande woning Luijnhorststraat 15-17 1.172,4 m³ bedraagt. De huidige woning wordt zodanig gesplitst dat twee naar inhoud gelijkwaardige woningen ontstaan. Het huis aan de voorzijde heeft een inhoud van 527,7 m³. De woning aan de achterzijde heeft een inhoud van 644,7 m³.  
b.   er mogen planologisch niet meer dan twee woningen ontstaan.   als gevolg van de splitsing ontstaan er planologisch niet meer dan twee woningen.  
c.   omliggende (agrarische) bedrijvigheid mag door de woningsplitsing niet in de bedrijfsvoering worden belemmerd.   het meest nabij gelegen agrarisch bedrijf op ruim 150 meter afstand betreft een melkrundveebedrijf aan de Manhorstweg 16. De meest nabij gelegen intensieve veehouderij (Greffelkampseweg 17) is gelegen op ruim 750 meter. Deze bedrijven worden niet geschaad in hun ontwikkelings- mogelijkheden als gevolg van de woning- splitsing.

Op grond van de Wet geurhinder en veehouderij dient een afstand te worden aangehouden tussen een veehouderij (van een diercategorie waarvoor niet bij ministeriele regeling een geuremissiefactor is vastgesteld) en een geurgevoelig object van ten minste 50 meter indien het geurgevoelige object buiten de bebouwde kom is gelegen. Ter plaatse van de Manhorstweg 16 mogen geen dieren worden gehouden waarvoor bij ministeriele regeling een geuremissiefactor is vastgesteld.  
d.   aangetoond is dat sprake is van een aanvaardbaar leefklimaat voor wat betreft het aspect geur.   uit onderzoek is gebleken dat ter plaatse sprake is van een zeer goed woon- en leefklimaat op het gebied van geur. In de directe omgeving bevinden zich geen intensieve veehouderijbedrijven of andere
(agrarische)bedrijfsfuncties. De omgeving ter plaatse wordt gedomineerd door burgerwoningen.  
e.   uit akoestisch onderzoek is gebleken dat kan worden voldaan aan het gestelde bij of krachtens de Wet geluidhinder ten aanzien van de geluidsbelasting op de gevel van de gesplitste woningen.   de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder (48 dB) wordt niet overschreden. De geluidsbelasting vanwege de Luijnhorststraat bedraagt 41 dB. Het gaat om maximaal 300 voertuigen per etmaal  
f.   uit milieukundig en cultuurhistorisch bodemonderzoek is gebleken dat de bodem geschikt is voor het beoogde gebruik, dan wel daarvoor geschikt kan worden gemaakt.   de locatie is voorzien van de dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 1'. Er vinden geen bouw- activiteiten en bodemingrepen plaats. De bestaande situatie wordt vastgelegd. De gehele bebouwing wordt in de huidige situatie al gebruikt voor wonen. Een bodemonderzoek behoeft niet plaats te vinden. Het bestemmingsvlak zoals opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied' wordt licht vergroot, zodat ook bijgebouw 2 geheel binnen het bestemmingsvlak 'wonen' komt te liggen (afstemmen op bestaande situatie).  
g.   er heeft niet eerder splitsing plaatsgevonden   er heeft niet eerder splitsing plaatsgevonden.  
h   de locatie bevindt zich niet binnen een indicatieve magneetveldzone, dan wel onderzoek heeft uitgewezen dat de locatie niet is gelegen binnen de specifieke magneetveldzone.   het plangebied bevindt zich op een afstand van ten minste 1,5 km van een bovengrondse hoogspanningsleiding. De indicatieve magneetveldzone is bij een 150 kV bepaald op 80 meter ter weerszijden van de leiding en bij een 380 kV op 135 meter ter weerszijden van de leiding.  
i   er is geen sprake van belemmeringen vanuit het aspect externe veiligheid.   de locatie bevindt zich op ruime afstand van risicobronnen. De afstand tot de meest nabij gelegen gasleidingen bedraagt ca. 800 meter. De locatie is gelegen buiten de 1% letaliteitsgrens. In de omgeving van het plangebied bevinden zich voorts geen bevi-inrichtingen of transportassen voor vervoer van gevaarlijke stoffen.  
j.   de oppervlakte aan bijgebouwen wordt naar evenredigheid verdeeld.   de oppervlakte aan bijgebouwen wordt evenredig verdeeld zoals blijkt uit de afbeelding in paragraaf 2.2.  
     

3.2 Economische uitvoerbaarheid

Het voorliggend plan wordt gerealiseerd op particulier initiatief. De kosten die gepaard gaan met de bijbehorende uitvoeringskosten zijn voor rekening van de initiatiefnemer. De kosten voor het opstellen van deze ruimtelijke onderbouwing en de bijbehorende ruimtelijk-juridische procedure, zullen door middel van leges worden verrekend met de initiatiefnemer. Tevens is met initiatiefnemer overeengekomen dat eventueel uit dit initiatief voortvloeiende planschade voor zijn rekening komt. Hiervoor is een planschadeovereenkomst met initiatitiefnemer afgesloten. Om deze redenen is voor de uitvoering van dit initiatief geen exploitatieraming opgesteld.

3.3 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het voorliggend plan heeft met ingang van .....gedurende 6 weken (tot en met ........Tegen het ontwerp zijn geen zienswijzen ingediend.