direct naar inhoud van 2.2 Toekomstige situatie
Plan: Buitengebied, wijziging Vinkwijk 5
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.wplgbgbalgvinkwyk5-on01

2.2 Toekomstige situatie

De initiatiefnemers zijn voornemens in het plangebied een bedrijf te vestigen dat (op tijdelijke/projectmatige basis) bedrijfsruimte verhuurt aan derden. Er zal ruimte worden geboden aan bedrijven/activiteiten van maximaal bedrijfscategorie 21. Daarnaast blijft de huidige bedrijfswoning als zodanig in gebruik.

2.2.1 Bebouwing

De aanwezige stallen en bedrijfsbebouwing zijn door de gemeente aangemerkt als monument. Doordat er een nieuwe economische functie kan worden gegeven aan deze gebouwen kunnen ze in hun huidige verschijningsvorm blijven bestaan en goed worden benut. Dit sluit aan bij de strategie van 'behoud door ontwikkeling', die door de Nederlandse overheid (zie de Nota Belvedere) wordt nagestreefd.

2.2.2 Landschappelijke inpassing en beeldkwaliteit

Er is geen sprake van nieuwbouw, waarmee de positionering van de gebouwen vastligt. Om het geheel beter in de omgeving te laten passen wordt, zoals aangegeven in het inpassingsplan2, een singel aangelegd langs de zuidgrens van het plangebied. De bestaande voormalige agrarische gebouwen worden hierdoor vanaf de zuidzijde wat meer uit het zicht onttrokken. Het gaat om de verlenging van een bestaande singel, zoals op onderstaande afbeelding is weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.wplgbgbalgvinkwyk5-on01_0006.jpg"

Ligging van de voorgenomen singel ten zuiden van het plangebied (bron: provincie Gelderland)

De planlocatie ligt, volgens het beeldkwaliteitsplan “Buitengebied”, op de overgang van het enkdorpenlandschap naar een broekontginningsgebied met strokenverkaveling. De overgang tussen beide landschappen wordt gekenmerkt door een netwerk van houtopstanden waar de beoogde inpassing/verevening prima in kan opgaan/bij aan kan sluiten. De locatie ligt op een oude rivierkleigrond (poldervaaggrond KRn1-VI met vrij diepe ontwatering), tegen een kalkloze zandgrond (beekeerdgrond kpZg23-VI met vrij diepe ontwatering) aan.

2.2.3 Beplanting

Qua beplanting is doorzetting van de aanwezige soorten het mooiste, maar qua Potentieel Natuurlijke Vegetatie (PNV) zijn in ieder geval passend:

  • Gierstgras beukenbos (beuk, zomereik, wintereik, winterlinde, haagbeuk, es, esdoorn en zoetekers. Lijsterbes, hazelaar, plaatselijk hulst en in randen eenstijlige meidoorn en opslag van kamperfoelie en klimop);
  • Abelen-Iepenbos (grauwe abeel, zomereik, es, esdoorn, esp en soms beuk. Veldesdoorn, vlier, hazelaar, lijsterbes, eenstijlige meidoorn, sleedoorn, hondsroos, kardinaalsmuts, liguster, wegedoorn, zuurbes, tweestijlige meidoorn, egelantier);
  • Droog Essen-Iepenbos (es, zoete kers, esdoorn, zomereik, zomerlinde, schietwilg, kraakwilg, beuk, haagbeuk, zwarte els en zwarte populier. Veldesdoorn, hazelaar, eenstijlige meidoorn, vogelkers, gelderse roos, kornoelje, tweestijlige meidoorn, kardinaalsmuts, hondsroos, egelantier en wegedoorn.

De beplantingskeuze ziet er als volgt uit:

Boomvormer   Struikvormer   Klimplant  
zomereik   lijsterbes   gewone klimop  
zoetekers   hazelaar   wilde kamperfoelie  
es   eenstijlige meidoorn    
zwarte els   sleedoorn    
  hondsroos    
  kardinaalsmuts    
  wilde liguster    

Voor de aan te leggen beplanting wordt gekozen voor 2 tot 3 jarig bosplantsoen met de maat 60-80 tot 80-100 cm hoogte. Deze struiken en bomen worden handmatig geplant tot een maximale diepte van 30 cm.