direct naar inhoud van 4.6 Geluid
Plan: Van Ditshuizen, Zeddam
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bpsgzddwonvanditsh-or01

4.6 Geluid

Algemeen
In de Wet geluidhinder (Wgh) staat dat voor een bestemmingsplan inzichtelijk moet worden gemaakt welke geluidsbronnen in het gebied aanwezig zijn en wat de geluidsbelasting is voor woningen en andere gevoelige bestemmingen. Onder geluidsgevoelige bestemmingen wordt verstaan:

  • woningen
  • onderwijsgebouwen
  • ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen andere gezondheidszorggebouwen dan ziekenhuizen en verpleeghuizen (verzorgingstehuizen, psychiatrische inrichtingen, medische centra, poliklinieken en medische kinderdagverblijven)
  • terreinen die behoren bij andere gezondheidsgebouwen dan algemene, categorale of academische ziekenhuizen, alsmede verpleeghuizen, voor zover deze bestemd zijn of worden gebruikt voor de in die gebouwen verleende zorg
  • woonwagenstandplaatsen

Op basis van de Wet geluidhinder (Wgh) zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening gehouden dient te worden: wegverkeer-, railverkeer- en industrielawaai. Het plangebied is gelegen binnen de invloedsfeer van verkeerswegen, te weten de Oude Doetinchemseweg. Deze weg is weliswaar een 30 km/u-weg, maar vanuit een goede ruimtelijke ordening is het wel gewenst of het plan voldoet aan een acceptabel woon- en leefklimaat.

Door BVA is het akoestisch onderzoek "Woningbouw Oude Doetinchemseweg, Zeddam" opgesteld (zie bijlage 2). De conclusie van het onderzoek, welke zicht met name richt op de woningen direct aan de Oude Doetinchemseweg, luidt als volgt.

Indien de geluidsbelastingen worden getoetst aan de grenswaarden zoals deze in de Wet geluidhinder zijn opgenomen, kan worden geconcludeerd dat de geluidbelasting de voorkeursgrenswaarde uit de Wgh (Lden 48 dB) overschrijdt. De hoogst berekende belasting bedraagt 50 dB.

Of hiermee sprake is van een akoestisch aanvaardbare situatie zal moeten blijken uit gemeentelijk geluidbeleid. Dit beleid moet voorzien in de wijze waarop met dergelijke situaties moet worden omgegaan omdat deze situaties niet vallen onder de Wet geluidhinder en de Wet geluidhinder dus geen kader biedt voor onderhavige situatie.

Ten behoeve van de toetsing van de geluidsbelasting binnen de woning (bij gesloten ramen) dient de toegepaste correctie achterwege te worden gelaten. De maximale waarde op de gevel bedraagt dan Lden 55 dB. Dit betekent dat de minimale isolatiewaarde voor gevels zoals die in het Bouwbesluit is opgenomen (20dB) niet voldoende is om aan de wettelijke binnenwaarde van 33 dB te voldoen. In de bouwvergunning dienen aanvullende eisen te worden opgenomen ten aanzien van de isolatie van de zwaarst belaste gevels om een binnenwaarde van 33 dB te kunnen waarborgen.