direct naar inhoud van 2.3 Bouwplan
Plan: Van Ditshuizen, Zeddam
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bpsgzddwonvanditsh-on01

2.3 Bouwplan

De functie als ontmoetingsplaats van het nieuwe dorpspleintje (Gerrit Varwijkplein) wordt versterkt door de openbare ruimte van de locatie van Ditshuizen zowel aan te sluiten op het pleintje als op de Oude Doetinchemseweg. Op die wijze komen de woningen aan een route voor langzaam verkeer naar en van het pleintje te liggen.

De route heeft een vloeiend verloop. Aan verbijzonderingen in de vorm van de openbare verblijfsruimte bestaat geen behoefte. Dat zou concurrentie aangaan met het verblijfskarakter van het nieuwe dorpspleintje.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bpsgzddwonvanditsh-on01_0003.jpg"

Bouwplan Van Ditshuizenterrein

Het bouwplan bestaat voor nu uit:

  • vier patiowoningen aan de Oude Doetinchemseweg;
  • zes vrijstaande woningen (deze zijn al vergund);
  • 13 rijenwoningen.

De voortuinen van de bestaande woningen aan de Oude Doetinchemseweg zijn diep. De route naar het dorpspleintje kan worden geaccentueerd door ter plaatse de diepte van de voortuinen te beperken en aldus een 'poort' te maken naar het nieuwe woongebied. De nieuwe woningen aan de Oude Doetinchemseweg (patiowoningen) richten zich met hun voorzijde naar de weg. Bij de vormgeving van de overkappingen wordt rekening gehouden met de architectuur van die woningen. Een luchtige, onopvallende vormgeving is dan ook op zijn plaats. Bij het ontwerp van de woningen wordt aandacht besteed aan de relatie met de aan de overkant van de weg gelegen begraafplaats.

De nieuwe woningen worden opgenomen in de bestaande structuur van Zeddam door de achtertuinen van bestaande en nieuwe woningen naar elkaar te richten.

De woningen zijn gegroepeerd rond een overwegend groene ruimte, waar de auto (van bewoners en hun bezoekers) te gast is. De breedte van de verharding is daarop afgestemd. De inrichting van de groenvoorziening wordt pas ontworpen nadat de samenstelling van de bewoners bekend is. De overgang van de privé-tuinen naar de openbare ruimte wordt gemarkeerd met lage hagen van streekeigen materiaal. Parkeren is, met uitzondering van de rijenwoningen, op eigen terrein mogelijk, waarbij de garages zo ver naar achteren zijn gesitueerd dat de geparkeerde auto op de oprit vanaf de straat nauwelijks zichtbaar is. De parkeerplaatsen voor bezoekers liggen aan de zijde van de Oude Doetinchemseweg om het gebruik door winkelend publiek te ontmoedigen.

Gelet op de ruimtelijke structuur van de directe omgeving heeft de bouw van vrijstaande en halfvrijstaande woningen de voorkeur. Vanuit stedebouwkundig oogpunt is de bouw van rijtjeswoningen mogelijk. Daar waar de rijtjeswoningen mogelijk worden gemaakt zullen, afhankelijk van de marktomstandigheden, eventueel ook vrijstaande en halfvrijstaande woningen kunnen komen. De capaciteit is aldus maximaal 23 woningen.

Parkeren

Het parkeren vindt grotendeels op eigen erf plaats. Het plan dat de realisatie van maximaal 23 woningen leidt dan ook tot extra parkeerdruk in de omgeving. De (half)vrijstaande- en hoekwoningen zijn voorzien van minimaal één parkeerplaats op eigen erf. Op het binnenplein en aan de westrand van het plangebied worden in totaal 30 parkeerplaatsen in de openbare ruimte aangelegd.

Duurzaam bouwen

Als minimum kwaliteitsniveau voor de woningen is de 'maatlat' van VROM gehanteerd. Deze maatlat is gekoppeld aan het Nationaal Pakket Woningbouw (NPW). Gebruik van de maatlat komt erop neer dat alle vaste maatregelen toegepast worden, alsmede de variabele maatregelen die niets kosten of extra geld opleveren. De energieprestatienorm (EPN) is gesteld op 0,8.