direct naar inhoud van 3.3 Ruimtelijke kenschets van de plangebieden
Plan: kernen Loerbeek - Loil - Nieuw-Dijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bpsgkrnkrnlrblolnd-va01

3.3 Ruimtelijke kenschets van de plangebieden

Loerbeek
Loerbeek is gevormd door verdichting van agrarische bebouwing langs de St. Jansgildestraat en de Didamseweg. Op enkele plaatsen zijn achter het lint woningen gebouwd. Er is geen sprake van enige kernvorming. De bebouwing bestaat uit een mengeling van woningen, boerderijen en bedrijven. De bebouwing is als landelijk te typeren met een grote verscheidenheid aan bouwstijlen. Door de grote voor- en zijtuinen heeft de structuur van Loerbeek een groen karakter. De gevels zijn afwisselend horizontaal en verticaal geleed. De gevelvlakken hebben een compositie met verhoudingsgewijs grote openingen.

Loil
Door verdichting van de oorspronkelijke agrarische bebouwing langs de Wehlseweg is de huidige lintbebouwing ontstaan. Aan de noordzijde van het lint ligt het open landschap met hier en daar doorzichten naar het achterliggende gebied. Aan de zuidzijde van het lint zijn de uitbreidingen van Loil na de oorlog gerealiseerd. Loil heeft een sterk dorps karakter.
De gevelopeningen aan de straatzijde zijn overwegend verticaal in de gevel geplaatst en relatief klein in verhouding tot de gesloten gevelvlakken, waardoor de gevels een gesloten karakter hebben.

De woningen in de woongebieden ten zuiden van de lintbebouwing liggen op kavels van verschillende grootte en in de rooilijn. De grote voortuinen geven een de straten een groen karakter. De rijenwoningen hebben de kap evenwijdig aan de straat, terwijl de kappen van de vrijstaande woningen veelal loodrecht op de straat liggen. De gevelopeningen zijn overwegend horizontaal in de gevel geplaatst. De gevels worden op enkele plaatsen verlevendigd door erkers en verbijzonderingen.

Nieuw-Dijk
De Smallestraat is het oudste deel van Nieuw-Dijk. De lintbebouwing aan deze straat bestaat vooral van woningen, maar ook een kerk, winkels en andere voorzieningen. door de gevarieerde bebouwing en het kaarsrechte karakter wordt de Smallestraat ervaren als de centrale ruimte in Nieuw-Dijk. De lintbebouwing bestaat voornamelijk uit vrijstaande woningen op grote kavels. Alle gebouwen zijn met hun voorgevel gericht op de straat, waarbij de gevelopeningen verticaal in de gevel liggen. De gevels hebben een gesloten karakter.

Het woongebied tussen de Smallestraat en de Bosstraat is vooral na de tweede wereldoorlog in een laag tempo bebouwd. Het woongebied bestaat voornamelijk uit vrijstaande en halfvrijstaande woningen. De bebouwing is kleinschalig en heeft een eenvoudige hoofdvorm. De gevelopeningen zijn meestal horizontaal van vorm en relatief groot waardoor de gevels een open karakter hebben.