Plan: | kernen Loerbeek - Loil - Nieuw-Dijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.bpsgkrnkrnlrblolnd-va01 |
Nabij het plangebied van de kern Loil bevindt zich een molen. In verband hiermee moet de windvang van de molen gewaarborgd blijven, ook na realisatie van dit plan. Daarom is gekeken naar de invloed van de molen op de maximale bouwhoogtes voor eventuele nieuwbouw in het plangebied.
De molen is geplaatst op een grondterp van 4 m. Binnen een straal van 100 m rondom de molen mogen obstakels worden opgericht tot maximaal die hoogte (4 m).
De formule voor het bepalen van de maximale bouwhoogte is: H = X/n + c.z of X - n(H - c.z)
Standaard geldt:
H = hoogte obstakel in m (i.c. max. bouwhoogte in bestemmingsplan)
X = afstand obstakel tot molen in m
n = 140 voor open, 75 voor ruw, 50 voor gesloten gebied
c = constante = 0,2
z = askophoogte in m
Bij 90% windreductie geldt: c = constante = 0,3 n = 80 voor open gebied
90% windreductie is acceptabel, omdat de overheersende windrichting zuidwestelijk is, wind uit noordelijke richting komt weinig voor. Het rendement van de molen neemt bij het hanteren van 90% windreductie niet af, aangezien het bestemmingsplan hoofdzakelijk conserverend van aard is en de toegestane bouwhoogtes uit de vigerende plannen niet worden overschreden. Van een afname van de huidige windtoevoer is dan ook geen sprake.
In het bestemmingsplan is standaard bepaald dat de maximale bouwhoogte (zonder molenbeschermingszone) op 9 m ligt. De maximale goothoogte is 4 m. In eerste instantie lijkt het er op dat de molenbiotoop niet van toepassing is op het plangebied, omdat het bestemmingsplan de maximale bouwhoogte al voldoende beperkt. Echter, met de algemene ontheffingsbepaling in dit bestemmingsplan om maximaal 10% te mogen afwijken van voorgeschreven hoogtes e.d., is een bouwhoogte van maximaal 9,9 m mogelijk. Om te bepalen op welke afstand deze hoogtelijn ligt, is de formule als volgt ingevuld: X = n(H - c.z).X 9,9 = 80((9,9-3,64) - 0,3 x 16) = 117 m
Op een afstand van 117 m van de molen mag de bouwhoogte 9,9 m bedragen. Uit de verbeelding blijkt, dat binnen deze afstand geen nieuwbouw is gepland. De lijn loopt wel over de bestaande woning Kloosterstraat 5.
Slechts een klein deel van het bouwvlak van de Kloosterstraat 5 zou met toepassing van de 10%-regeling invloed kunnen hebben op de molen. De dichtst bijgelegen bouwmogelijkheid ligt op circa 104 m. De maximale bouwhoogte met toepassing van de formule bovenaan deze bladzijde bedraagt 9,7 m. Dit is hoger dan de bouwhoogte in het bestemmingsplan, maar lager dan de bouwhoogte met toepassing van de 10%-regeling! Voor deze plek zou de 10%-regeling niet mogen gelden, teneinde te voorkomen dat de molen belemmerd wordt in de windvang.
Voor een 7-tal woningen (Kloosterstraat 7a en 7b en Tamboerstraat 13 t/m 21) is daarnaast, conform geldend recht uit het bestemmingsplan 'Loil, 3e uitbreiding, 2e fase', de maximale bouwhoogte beperkt tot 7,3m.
Voor dit kleine stuk plangebied aan de zuidzijde van Loil is de 10% ontheffingsregeling niet van toepassing. De maximale bouwhoogte hier is en blijft 9 m. De hoogte van de bestaande woning valt - indien deze hoger is dan 9 m - onder het overgangsrecht. De bestaande hoogte is een gegeven. Bij vervangende nieuwbouw van deze woning moet echter voldaan worden aan de bepalingen in dit bestemmingsplan (lees: het ontbreken van de 10% vrijstellingsregeling).
Geconcludeerd kan worden dat de maximale bouwhoogtes voor eventuele nieuwbouw in het bestemmingsplan - ook met toepassing van de 10% ontheffingsregeling - voldoende beperkt zijn om de molenbiotoop niet te belemmeren. Dit komt doordat de afstand tussen de nieuwbouw en de molen voldoende groot is. Een aanvullende bescherming van de molenbeschermingszone voor nieuwbouw is dan ook niet nodig. Uitsluitend een klein deel van het perceel Kloosterstraat 5 is in geval van nieuwbouw voorzien van een beperking van de maximale bouwhoogte (i.c. het niet kunnen toepassen van de 10%-regeling).