direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: kernen Loerbeek - Loil - Nieuw-Dijk
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bpsgkrnkrnlrblolnd-on01

1.1 Aanleiding

De gemeente Montferland is voornemens om alle vigerende bestemmingsplannen voor het stedelijk gebied binnen haar grenzen te actualiseren. Het voorliggende bestemmingsplan betreft een actualisering van de bestemmingsplannen voor de kernen Loerbeek, Loil en Nieuw-Dijk. Dit bestemmingsplan "kernen Loerbeek, Loil en Nieuw-Dijk" gaat als het onherroepelijk is geworden de ter plekke vigerende bestemmingsplannen vervangen.

De aanleiding om de vigerende plannen te actualiseren is gelegen in het feit dat de plannen voor Loil en Nieuw-Dijk tientallen jaren geleden opgesteld zijn en daardoor sterk verouderd zijn. Het is dringend gewenst om het kaartbeeld weer kloppend te maken met de feitelijke situatie en de regels aan te passen aan de huidige inzichten van rijk, provincie en gemeente. De Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft immers aan dat een bestemmingsplan om de tien jaar moet worden herzien en dat is dus op een groot deel van de hierboven aangegeven bestemmingsplannen van toepassing.

Daarnaast zijn de bestemmingsplannen door vele (partiële) herzieningen grotendeels uiteengevallen waardoor de samenhang van die plannen niet altijd meer goed kan worden overzien.

De kern Loerbeek maakt op dit moment nog onderdeel uit van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Middels deze actualisatie wordt de kern Loerbeek losgekoppeld van het bestemmingsplan 'Buitengebied' en krijgt het een eigen bestemmingsplan.

De Wro bevat onder meer de volgende elementen:

  • Een verplichting om één of meer bestemmingsplannen vast te stellen voor het gehele gemeentelijke grondgebied.
  • Bevordering van de actualiteit van bestemmingsplannen.
  • Vereenvoudiging en verkorting van de procedure om bestemmingsplannen aan te passen of deze na 10 jaar weer te verlengen.
  • Na 10 jaar kan men kiezen tussen een nieuw bestemmingsplan of voor een verlenging met 10 jaar. Deze verplichting is gesanctioneerd.

Het onderhavige bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard, dat wil zeggen het is in beginsel gericht op het regelen van de bestaande functies in het plangebied. Daarbij rekening gehouden met wijzigingen die zijn opgetreden sinds het van rechtskracht worden van de diverse plannen. Als algemeen uitgangspunt bij de opstelling van dit plan geldt dat de huidige juridische status van de gronden met name bepalend zijn geweest voor de functietoekenning in onderhavig bestemmingsplan.

Ontwikkelingen
Voorliggend bestemmingsplan neemt een drietal ontwikkelingen mee. Het gaat om de ontwikkelingen op de volgende locaties (zie tevens afbeelding):

  • Hellekampweg in Loil;
  • Zuidmarkweg Beek in Loerbeek;
  • Didamseweg 17a en 19-21 in Loerbeek.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bpsgkrnkrnlrblolnd-on01_0001.jpg"

globale ligging van ontwikkellocaties

De ontwikkelingen hebben betrekking op vervangende nieuwbouw en toevoeging van nieuwe woningen. Het is een vereiste dat aan deze nieuwe ontwikkelingen goede ruimtelijke planologische alsook milieutechnische beweegredenen en argumenten ten grondslag liggen. Kortom, er moet sprake zijn van een goede ruimtelijke onderbouwing (motivering). Om deze redenen zijn voor de drie ontwikkellocaties afzonderlijke ruimtelijke onderbouwingen opgesteld, deze ruimtelijke onderbouwingen zijn als losse bijlage bij dit bestemmingsplan gevoegd. De titels van de ruimtelijke onderbouwingen zijn als volgt:

  • Ruimtelijke onderbouwing voor plangebied locatie Hellekampweg in Loil (september 2009)
  • Ruimtelijke onderbouwing plan Zuidermarkweg Beek (maart 2009)
  • Ruimtelijke onderbouwing Didamseweg tussen 17a en 19, Loerbeek (november 2009)