direct naar inhoud van 4.8 Waterparagraaf
Plan: Zinderberg
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bpsgkldwonzndrbrg-vo02

4.8 Waterparagraaf

Het Rijksbeleid ten aanzien van water is neergelegd in de Vierde Nota Waterhuishouding (1998). Hierin is aangegeven dat het waterbeheer in Nederland moet zijn gericht op een veilig en goed bewoonbaar land met gezonde duurzame watersystemen. Om dit te bereiken moet zoveel mogelijk worden uitgegaan van een watersysteembenadering en integraal waterbeheer. In de nota is onder andere aangegeven dat stedelijk water meer aandacht moet krijgen. Volgens de nota Waterbeheer in de 21e eeuw (2000) moet aan het watersysteem meer aandacht worden gegeven om de natuurlijke veerkracht te benutten. Voorkomen van afwenteling door het hanteren van de drietrapsstrategie "vasthouden-bergen-afvoeren" staat hierbij centraal. Ook in stedelijke uitbreidingen dient daarom het overtollige hemelwater beter vastgehouden te worden.

De watertoets is met ingang van 1 november 2003 wettelijk verplicht voor ruimtelijke plannen die vallen onder de Wet ruimtelijke ordening. In het Nationaal Bestuursakkoord Water-actueel (NBW-actueel, juni 2008) hebben rijk, provincies, gemeenten en waterschappen onder meer opnieuw afgesproken dat de watertoets ook wordt toegepast bij waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten die niet vallen onder de Wro.


Beschrijving van het watersysteem in het plangebied

Het plangebied ligt op de flanken van het Montferland. In de nabijheid van het plangebied zijn enkele A-watergangen aanwezig die voornamelijk zuid-noord georiënteerd zijn. In het plangebied zelf zijn geen A-watergangen of overige oppervlaktewateren aanwezig. Tevens grenst het niet aan waterkeringen en ligt het ook niet in het winterbed van een rivier. Het diepe grondwater stroomt van zuid naar noordoost. Binnen het plangebied speelt geen verdroging van natuurgebieden. Ook zijn er geen natte natuurgebieden aanwezig. De functies die door het plangebied worden beoogd beïnvloeden de kwaliteit van het grondwater niet negatief


De watertoetstabel met relevante en niet-relevante waterhuishoudkundige thema's

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bpsgkldwonzndrbrg-vo02_0005.jpg"

Riolering en Afvalwaterketen

Het afvalwater neemt toe door de ontwikkelingen in dit plan. Het afvalwater vanuit de woningen wordt op het bestaande riool geloosd. Regenwater wordt niet afgevoerd via het gemengde rioolstelsel. Door het regenwater te infiltreren wordt de belasting van rioolwaterzuiveringsinstallaties beperkt.

Wateroverlast

  • 1. De totale oppervlakte van het plangebied betreft circa 10.500 m2. In de nieuwe situatie zal een deel van het plangebied (circa 2.500 m2) verhard zijn. Het gaat dan om verharding in de openbare ruimte, erfverhardingen en dakvlakken.
  • 2. Door de ontwikkelingen in het plangebied is het mogelijk om verhard oppervlak af te koppelen van het rioolstelsel zodat de kans op wateroverlast door toekomstige regenbuien wordt verminderd. De gemeente stelt als eis voor nieuwe projecten dat het regenwater dat valt op de dakvlakken en op het eigen terrein geborgen wordt. De kavels zijn voldoende groot om voorzieningen te treffen waardoor aan de eis kan worden voldaan. Om wateroverlast, kwantitatief en kwalitatief, nu en in de toekomst te voorkomen wordt het regenwater niet afgevoerd naar het rioolstelsel maar volgens de trits vasthouden - bergen - afvoeren behandeld. Het groene pleintje in het midden van het plangebied krijgt naast de functie speelterrein, ook de functie waterbergingsgebied.