direct naar inhoud van 2.2 Bouwplan
Plan: Zinderberg
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bpsgkldwonzndrbrg-vo02

2.2 Bouwplan

Binnen de locatie Zinderberg is ruimte voor een zestal vrijstaande woningen en acht tweekappers. De woningen zijn gelegen rondom een groen pleintje, waar gespeeld kan worden en dat tevens benut wordt voor waterberging. Door de groene bermen, de bomen en de hagen op de perceelsgrenzen ontstaat een groene en landelijke sfeer. Parkeren vindt zoveel mogelijk plaats op eigen erf. Trottoirs ontbreken. Het straatje is doodlopend en eindigt op een voetpad welke een verbinding vormt tussen de kern van Kilder en het buitengebied.


afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bpsgkldwonzndrbrg-vo02_0004.jpg"

Afbeelding 3: Verkavelingsplan

Het ontwerp gaat uit van nieuwe woningen die zich met hun voorzijde oriënteren op de Zinderberg. Één zijweg (nieuw gedeelte van de weg Zinderberg) ontsluit de woningen op de zuid- en oostzijde van de locatie. De woningen gelegen op de percelen aan de Zinderberg dienen met de voorgevel naar deze weg gekeerd te zijn. De nieuwe woningen komen in een relatief open gebied te liggen en door een gedekte kleurstelling springen de woningen dan minder in het oog. Bij de nieuwbouw dient sprake te zijn van een duidelijk onderscheid tussen de hoofdmassa en de bijgebouwen. Het materiaalgebruik van de aan- en bijgebouwen is gelijk aan dat van het hoofdgebouw. Een wandelpad, naar analogie van de in het gebied voorkomende kerkepaden, verbindt niet alleen Het Wijde Veld met de kruising Zinderberg- Molenweg, maar zorgt er tevens voor dat de nieuwe woonstraten niet als doodlopende weg ervaren worden. Het wandelpad komt te liggen in een strook met aan weerszijden een haag. Deze strook groen vormt een zachte overgang tussen de nieuwe woningen en het agrarisch gebied.

Het profiel van de Zinderberg blijft ongewijzigd: een smalle weg met grasbermen. In deze bermen komen greppels te liggen via welke het hemelwater in de bodem kan infiltreren.

De zijweggetjes hebben eenzelfde profiel. Parkeren vindt plaats op eigen terrein en in de grasbermen.

In het plan zijn zes vrijstaande woningen opgenomen op grote kavels met een groen karakter (de bestaande woning niet meegerekend). De ligging aan de dorpsrand rechtvaardigt woningen met een behoorlijke omvang. Op deze manier wordt een informele en aantrekkelijke dorpsrand gerealiseerd. Er worden acht twee-onder-één-kap woningen gerealiseerd.

De vier woningen aan de Zinderberg kenmerken zich door:

  • een oriëntatie op de weg;
  • een variabele rooilijn, maar de woningen dienen zich wel aan de openbare weg te presenteren, waarbij de voorgevelrooilijn tussen de 5 en 10 meter vanaf de perceelsgrens gelegen is;
  • maximaal één bouwlaag met kap;
  • traditioneel materiaalgebruik: blauwe (grijze) dakpannen en baksteen in rode tot lichtrode/ bruine tinten;
  • een traditionele architectuur;
  • hellende daken (schilddak, zadeldak, mansarde). De dakrichting is vrij. Platte daken zijn niet toegestaan;
  • garages en/of bergingen zijn minimaal 4 meter achter de voorgevelrooilijn gelegen en vormen een samenhangend geheel met de woning.

De woningen aan de binnenzijde, het hofje, kenmerken zich door:

  • een oriëntatie op de straat en op het groene pleintje;
  • een variatie in rooilijnen, maar de woningen dienen zich wel aan de openbare weg te presenteren, waarbij de voorgevelrooilijn tussen de 3 en 10 meter vanaf de perceelsgrens gelegen is
  • maximaal twee bouwlagen met kap;
  • een traditioneel materiaalgebruik: blauwe (grijze) dakpannen en baksteen in rode tot lichtrode tinten;
  • een traditionele architectuur;
  • toepassing van hellende daken (schilddak, zadeldak, mansarde). De dakrichting is vrij. Platte daken zijn niet toegestaan;
  • garages en/of bergingen zijn minimaal 4 meter achter de voorgevelrooilijn gelegen en vormen een samenhangend geheel met de woning.

De nieuw te bouwen woningen worden ontsloten via de Zinderberg. Hierdoor zal het aantal verkeersbewegingen over de Zinderberg toenemen. Verwacht wordt echter dat deze toename van verkeersbewegingen niet tot een ontoelaatbare overlast zouden kunnen gaan leiden.

Het welstandsbeleid dat voor de kern Kilder is beschreven (welstandsnota 2004 en 1e wijzigingsnota 27 november 2008) is erop gericht het kleinschalige, dorpse karakter te behouden en waar mogelijk te versterken. Het plangebied in Kilder is aangemerkt als welstandsvrij gebied.