direct naar inhoud van 4.3 Wijzigingen ten opzichte van het vigerende plan
Plan: Bedrijventerreinen Montferland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-va02

4.3 Wijzigingen ten opzichte van het vigerende plan

Dit bestemmingsplan heeft een beheersgericht karakter. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie leidend is voor dit plan. De mogelijkheden voor bestaande bedrijven zich te ontwikkelen, worden ten opzichte van het geldende bestemmingsplan niet ingeperkt. Het plan voorziet in een aantal beperkte wijzigingen ten opzichte van de vigerende situatie. Deze wijzigingen komen voort uit sectorale beleidswijzigingen en enkele wijzigingsbevoegdheden die anticiperen op toekomstig wenselijke ontwikkelingen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Kantoren

Met een afwijkingsbevoegdheid wordt het binnen een aantal representatieve locaties in het plangebied mogelijk om door middel van een omgevingsvergunning zelfstandige kantoren te vestigen. Het betreft de zone aan de noord- en west zijde van bedrijventerrein 't Goor, de zone rondom het NS-station Didam en de zone aan weerszijden van de Bergvredestraat. Aan deze afwijking zijn wel voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de Regels van dit bestemmingsplan.

Tot slot komen er verspreid op de bedrijventerreinen reeds (lange tijd) zelfstandige kantoren voor. Deze bestaande zelfstandige kantoren worden via een functieaanduiding specifiek bestemd.

Fietsenstalling Prorail

Nabij het NS-station Didam is in het bestemmingsplan geanticipeerd op het initiatief van Prorail om aan weerszijden van het station een gebouw ten behoeve van de OV-fiets te realiseren.

Overnachtingsmogelijkheid chauffeurs

Voor chauffeurs in de transportsector is er op twee plaatsen op het bedrijventerrein 't Goor (aan de Nijverheidsstraat en de Industriestraat) een bestemming opgenomen voor overnachtingsmogelijkheden.

Tankstations

Op 't Goor, EBT en Matjeskolk wordt de realisatie van tankstations en/of mogelijkheden voor verkoop van motorbrandstoffen aan particulieren mogelijk gemaakt.

Verkeersafwikkeling Kollenburg

Om de aansluiting van de Randweg-Zuid op de Hengelderweg en Aalsbergen mogelijk te maken heeft de gemeente het initiatief genomen om in samenwerking met Ministerie van I en M, Provincie Gelderland, Stadsregio Arnhem/Nijmegen en ProRail en in samenwerking met Rijkswaterstaat een planstudie in te stellen naar een kostenefficiënte voorkeursoplossing. Daarbij speelt de voorgenomen ongelijkvloerse kruising van de Randweg-Zuid met de spoorlijn Arnhem-Winterswijk een bepalende rol. Naast het mogelijk maken van de voltooiing van de Randweg-Zuid als ontsluiting van de in aanbouw zijnde woonwijk Kerkwijk, wordt de noodzaak en urgentie voor een veilige spoorkruising ingegeven door de nieuwbouw van de Brede School, ten zuiden van het spoor.

In het zoeken naar een oplossing voor een veilige ongelijkvloerse spoorkruising speelt het gebrek aan beschikbare fysieke ruimte een grote rol. De afstand tussen het spoor en de aansluiting van de Randweg-Zuid op Hengelderweg en Aalsbergen is niet toereikend om de randweg volledig verdiept aan te kunnen leggen. Er is dan ook gezocht naar het optimale evenwicht tussen ophoging van het spoor en verdieping van de weg in relatie tot spoortechnische en verkeerstechnische randvoorwaarden.

Voor dit bestemmingsplan is in dat kader van belang dat de bestaande rotonde Kerkwijkweg-Hengelderweg-Aalsbergen wordt vervangen door een kuising met verkeersregelinstallatie (VRI). Een kruising met VRI biedt een meer toekomstvaste oplossing doordat de verkeersstromen, in tegenstelling tot een rotonde, door middel van de groenfasen zijn te regelen. Tevens wordt hiermee de veiligheid voor overstekende fietsers verhoogd. Gezocht is naar een positionering van het kruispunt zo ver mogelijk weg van het spoor, om zoveel mogelijk ruimte te hebben voor de hellingen van de tunnel onder het spoor door. Uitgangspunt bij het ontwerp is het zoveel mogelijk faciliteren van de huidige en toekomstige verkeersstromen. Uitgegaan wordt van twee rechtdoorgaande rijstroken op de Hengelderweg in beide richtingen. Ook de toekomstige Randweg-Zuid wordt voorzien van twee linksafstroken.

Als gevolg van de realisatie van de kruising is het niet mogelijk om de bestaande erfaansluiting ter hoogte van Hengelderweg 18/20 in de huidige vorm te handhaven. Om de aansluiting verkeersveilig vorm te geven is een éénrichtingvent-/parallelweg voorzien in het ontwerp. Deze parallelvoorziening eindigt ter hoogte van de bestaande inrit ter plaatse van de Hengelderweg 22/24. Om de parallelweg vanuit het oosten toegankelijk te maken is voorzien in een inrit ter hoogte van het sportcentrum (zie navolgende figuur).

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-va02_0034.jpg"

Teneinde één en ander in de regels vast te leggen zal het gedeelte van de Hengelderweg, gelegen ten westen van de kruising, voorzien worden van een dwarsprofiel, welke in de regels wordt verankerd.

Tankstation Grensstraat 1 te 's-Heerenberg

Teneinde een verkeersknelpunt ter hoogte van het bestaande tankstation aan de Drieheuvelenweg te 's-Heerenberg op te lossen, alsmede gelet op de beoogde afsluiting van de Drieheuvelenweg voor het doorgaande vrachtverkeer zodra de N316 tot de landsgrens is doorgetrokken, voorziet het bestemmingsplan in een tankstation aan de Grenssstraat 1, op het bedrijventerrein 't Goor.

Uniformering en standaardisering

In het kader van de uniformering zijn de bouwmogelijkheden voor de zeven bedrijventerreinen gestandaardiseerd, dit betekent dat in sommige gevallen de bouwhoogten, bouwgrenzen en het bebouwingspercentage verruimd zijn ten opzichte van de vigerende situatie.

Archeologie

Het archeologiebeleid van de gemeente Montferland is in dit bestemmingsplan vertaald door het opnemen van een archeologische dubbelbestemming voor de gronden met een hoge of middelmatige archeologisch verwachtingswaarde. Voor een beschrijving van de regeling wordt verwezen naar paragraaf 5.2.3.

Wijzigingsbevoegdheden

In dit bestemmingsplan zijn verschillende wijzigingsbevoegdheden opgenomen die anticiperen op toekomstig wenselijke ontwikkelingen. Het betreft wijzigingsbevoegdheden voor aanpassingen in de verkeerskundige structuur en de bebouwingsmogelijkheden van bedrijven.

Tevens is op het Euregionaal bedrijventerrein (EBT) voor het perceel aan de Distributiestraat een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een voorziening voor het vrachtverkeer die functioneert als rustplaats en tankvoorziening met de daarbijbehorende voorzieningen.

 

Voor de bestemming 'Kantoor' aan de Bentemmerstraat/ hoek Eekhegstraat op de Fluun is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het omzetten van de bestemming 'Kantoor' naar de bestemming 'Bedrijventerrein'.

Tenslotte is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het politiebureau aan de Parallelweg. De bestemming maatschappelijk kan hier gewijzigd worden in de bestemming bedrijventerrein.

In paragraaf 5.2.4 wordt nader ingegaan op de wijzigingsbevoegdheden.