direct naar inhoud van 3.3 Geluid
Plan: Bedrijventerreinen Montferland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-va02

3.3 Geluid

3.3.1 Inleiding

De mate waarin geluid, veroorzaakt door industrie-, wegverkeer- en railverkeerlawaai, het woonmilieu mag belasten is geregeld in de Wet geluidhinder. De Wet stelt dat in principe de geluidsbelasting op woningen niet de 48 dB (vanwege wegverkeer), 55 dB (vanwege railverkeer) 50 dB(A) (vanwege industrie) mag overschrijden. Indien nieuwbouw van woningen of andere geluidsgevoelige bebouwing mogelijk wordt gemaakt, stelt de Wet geluidhinder de verplichting een akoestisch onderzoek te verrichten naar de geluidsbelasting ten gevolge van alle industrie, wegverkeer en spoorwegen. In het kader van dit bestemmingsplan is het van belang dat het plan een consoliderend karakter heeft.

Industrielawaai

Indien op een bedrijventerrein grote lawaaimakers1 gevestigd zijn of zich mogen vestigen, wordt gesproken van een “industrieterrein”. Industrieterreinen hebben een geluidszone. Een geluidszone is een gebied rond een industrieterrein waarbuiten de gecumuleerde geluidsbelasting van alle daarop gevestigde bedrijven niet hoger mag zijn dan 50 dB (A). Met zonering wordt beoogd ruimtelijke scheiding te creëren tussen 'grote lawaaimakers' en geluidsgevoelige functies. Lawaaimakers kunnen aan de geluidhinder van de bedrijven op gevoelige objecten is vastgelegd in de bestaande meldingen en milieuvergunningen. Planologisch worden gevoelige objecten beschermd door een inwaartse zonering (milieuzonering) toe te passen.

Weg- en railverkeerlawaai

De verplichting tot het uitvoeren van een akoestisch onderzoek in relatie tot het opstellen van een bestemmingsplan geldt niet indien in dat bestemmingsplan geen mogelijkheden worden geboden voor het realiseren van nieuwe woningen en andere geluidsgevoelige objecten (artikel 76, lid 4 Wgh). Op basis hiervan is geluidsonderzoek voor dit bestemmingsplan dan ook niet noodzakelijk, aangezien er geen ruimte wordt geboden voor nieuwe ontwikkelingen en er geen sprake is van de aanleg van nieuwe verkeersinfrastructuur. Mochten er in de toekomst nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, dan dient er naar het aspect geluid gekeken te worden.

3.3.2 Deelgebied 1: Kollenburg

Het bedrijventerrein Kollenburg is niet gezoneerd op basis van de Wet geluidhinder. De indeling van het bedrijventerrein wordt onveranderd in stand gehouden. Binnen het bedrijventerrein worden geen ruimtelijke veranderingen toegestaan. Aangezien er geen sprake is van wijzigingen kan aangenomen worden datde akoestisch kwaliteit onveranderd blijft. Een akoestisch onderzoek is niet noodzakelijk.

3.3.3 Deelgebied 2: de Fluun

Industrielawaai

De Fluun bestaat uit twee onderdelen: de Fluun I en de Fluun II. Beide onderdelen zijn gezamenlijk gezoneerd. Op 4 april 1991 is de aanwijzing van industrieterrein de Fluun als een gezoneerd industrieterrein in de zin van de Wet geluidhinder bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Het industrieterrein is omgeven met een geluidszone. De geluidszone is het gebied tussen de grens van het industrieterrein en de zonegrens. Op de zonegrens mag de totale geluidsbelasting vanwege de op dit industrieterrein aanwezige bedrijven niet meer bedragen dan 50dB (A) etmaalwaarde. Voor de woningen binnen de zone zijn hogere waarden verleend.

Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening dient de geluidszone te zijn opgenomen op de verbeelding van het betreffende bestemmingsplan.

De geluidszone van industrieterrein 'De Fluun' wordt naar aanleiding van de wijzigingen in ruimtelijke structuur aangepast. Het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Montferland heeft betrekking op het gebied van het industrieterrein zelf. Dat betekent dat alleen het specifieke gebied van het gezoneerde industrieterrein De Fluun wordt meegenomen. Een geluidszone dient planologisch verankerd te worden in een bestemmingsplan. Echter de geluidszone van De Fluun ligt grotendeels buiten het plangebied van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Montferland en is, grotendeels opgenomen in de recent vastgestelde bestemmingsplannen ''Buitengebied" en "Woonwijken Didam".

Motivering aanpassing geluidszone De Fluun

Op grond van de Wet geluidhinder kan een geluidszone alleen worden aangepast door de vaststelling van een bestemmingsplan waarin de gewijzigde zone is opgenomen. Als gevolg van de zonewijziging mogen geen gebieden buiten de zone komen te liggen waar de geluidsbelasting meer dan 50 dB(A) bedraagt. Een zone industrielawaai heeft in het milieuspoor tot gevolg dat de bij deze zone gestelde geluidgrenswaarden bij het verlenen van een milieuvergunning, voor elk bedrijf dat zich op het gezoneerde industrieterrein wil vestigen, in acht moet worden genomen (normerende karakter van de zone industrielawaai).

Doelstellingen aanpassing van de zone

Uit de berekening van de 50 dB(A)-etmaalwaardecontour blijkt namelijk dat er een overschrijding van de vigerende zone plaatsvindt. De overschrijding wordt veroorzaakt door de op het industrieterrein aanwezige bedrijven. De overschrijding van de zone creëert een ruimtelijk en vergunningtechnisch ongewenste situatie. Door de overschrijding worden de ontwikkelingen van de bedrijven en het beheer van het industrieterrein onmogelijk gemaakt.

De belangrijkste doelstelling van de aanpassing van de zone is het creëren van ruimtelijke structuur die efficiënte functionering van het industrieterreinen met oog op de rechten van de bedrijven en de leefomgeving op de omliggende gebieden mogelijk maakt.

Voor specifiek de Fluun betekent dit het mogelijk maken van een aanpassing van de geluidszone in de omringende plangebieden (bestemmingsplannen).

Binnen het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Montferland zelf wordt akoestische verkaveling van het gebied toegepast om de verdeling van geluidsruimte overzichtelijk te maken. Dit om te zorgen dat er geen onwenselijke geluidsniveaus (hoger dan toegestaan) in de toekomst kunnen optreden. In de verkaveling worden de bestaande rechten van de bedrijven (en eventuele reserveringen voor mogelijke uitbreiding) meegenomen.

De aangepaste zone wordt opgenomen in de overige bestemmingsplannen die grenzen aan het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Montferland. Het gaat om de volgende bestemmingsplannen:

  • Bestemmingsplan Buitengebied;
  • Bestemmingsplan Woonwijken Didam.

De nieuwe zone vervangt de zone vastgesteld op basis van het koninklijk besluit van 1991. De vigerende geluidszone en de geluidszone na wijziging en de verkaveling van het industrieterrein zijn weergegeven in navolgende afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-va02_0005.jpg"

Verkaveling industrieterrein De Fluun en ligging van de geluidszone

Akoestisch onderzoek

In april 2012 is er een rekenkundig onderzoek uitgevoerd voor het vaststellen van de verkaveling van het industrieterrein De Fluun en van een nieuwe geluidszone rondom het industrieterrein. Met dit onderzoek is inzichtelijk gemaakt in hoeverre de huidige zonegrens van het gezoneerde industrieterrein toereikend is voor de bestaande bedrijvigheid en in hoeverre de zone toereikend is voor de gewenste verdeling op basis van de toegestane milieucategorieën in bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Montferland'. In het onderzoek is de geluidsbelasting berekend voor de toekomstige situatie, waarbij aandacht is besteed aan de volgende aspecten:

  • de geluidsbelasting op basis van het actuele zonebewakingsmodel;
  • de geluidsbelasting op basis van de verkavelingskaart, zoals opgenomen in het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Montferland.

De geluidsbelasting van deze beide varianten is vergeleken met de huidige zonegrens. Op basis daarvan is de nieuwe zone gemaakt.

Resultaten

Zonebewakingsmodel

Uit de berekening blijkt dat in de huidige situatie sprake is van een overschrijding van de vigerende zone. De overschrijding wordt veroorzaakt door de bestaande bedrijven op het gezoneerde industrieterrein. De overschrijding heeft betrekking op de vastgestelde zone. Er is geen sprake van overschrijding van de vastgestelde hogere waarden.

Het handhaven van de huidige zonering is in de huidige situatie juridisch, praktisch en economisch niet mogelijk. De bestaande bedrijven hebben namelijk op basis van milieuvergunningen bestaande rechten die niet beperkt mogen worden. Aangezien de overschrijding van de zone niet is toegestaan, moet een nieuwe zone voor het industrieterrein vastgesteld worden.

Verkavelingkaart

De verkavelingkaart is een uitkomst van analyse en vergelijking van de volgende aspecten:

  • 50 dB(A) contour op basis van de huidige activiteiten;
  • 50 dB(A) contour op basis van de in het bestemmingsplan toegestane categorieën;
  • Gewenste ligging van de nieuwe zone.

De verdeling van de geluidsruimte op basis van verkavelingkaart is bedoel om de overschrijdingen van de zone te voorkomen. Het 50 dB(A) contour op basis van verkavelingkaart ligt ook binnen de nieuwe zone, waardoor wordt voldaan aan de voorwaarde voor zonering, namelijk dat geluidsbelasting buiten de zone moet lager zijn dan 50 dB(A).

De grenswaarden uit de Wet geluidhinder worden hierbij gerespecteerd.

Hogere grenswaarden

Door de aanpassing van de zonegrens, komt een klein aantal extra woningen binnen de geluidszone te liggen. De geluidsbelasting op een aantal woningen, die reeds binnen de zone liggen, gaat niet veranderen. Voor de woningen zijn in het kader van het bestemmingsplan ''Woonwijken Didam" op basis van een akoestisch onderzoek hogere grenswaarden vastgesteld van 51 dB(A).

Gevolgen bestemmingsplan en bestemmingsregelingen

De gewijzigde geluidszone heeft voor dit bestemmingsplan (en de aangrenzende bestemmingsplannen waar de zone zicht bevindt) de volgende consequenties:

  • de nieuwe geluidszone industrie is op de verbeelding als gebiedsaanduiding opgenomen;
  • aan de begripsbepalingen worden de volgende begrippen toegevoegd: 'industrieterrein', 'bedrijventerrein','geluidszone industrie', 'zonebeheersplan' en 'verkavelingkaart'.
3.3.4 Deelgebied 3: 't Goor, Immenhorst en EBT

Het industrieterrein 't Goor en industrieterrein Immenhorst zijn gezoneerd in het kader van de Wet geluidhinder. EBT en 't Goor delen hun zone. De vastgestelde zone ligt buiten de grenzen van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Montferland. De huidige zonering van het industrieterrein wordt in stand gehouden. Er is ook geen sprake van een wijziging van de ruimtelijke structuur van het industrieterrein zelf. Toegestane categorieën bedrijven en verdeling daarvan worden ook niet veranderd.

De opzet van het Euregionaal Bedrijventerrein (EBT) is zodanig gekozen, dat er voor nabijgelegen milieugevoelige functies een in milieuhygiënisch opzicht aanvaardbare situatie wordt verkregen. Hiertoe is gebruikgemaakt van de "Staat van Bedrijfsactiviteiten" uit de publicatie "Bedrijven en Milieuzonering" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het Euregionaal bedrijventerrein ligt op een afstand van circa 30 tot 450 meter van bestaande woningen. Enkele woningen liggen echter op een kortere afstand. Met deze woningen is rekening gehouden door middel van zonering (enkel categorie 1 & 2 toelaatbaar).

Verkaveling

In het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Montferland word de akoestische verkaveling van het industrieterrein opgenomen. De verkaveling samen met de zonetoets gaan op basis van dit bestemmingsplan het uitgangspunt vormen voor het verlenen van milieuvergunningen voor bedrijven.

De verkaveling van het industrieterrein is weergegeven in navolgende afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-va02_0006.jpg"

Verkaveling industrieterrein 't Goor en ligging van de geluidszone.

3.3.5 Deelgebied 4: Matjeskolk

Het bedrijventerrein Matjeskolk is bedoeld voor lokale kleinschalige bedrijven uit de directe omgeving van Beek en Nieuw Dijk. Op het bedrijventerrein is de vestiging van zogenaamde geluidhinderlijke bedrijven niet toegestaan. De opzet van het bedrijventerrein moet zodanig worden gekozen, dat er voor nabijgelegen milieugevoelige functies een in milieuhygiënisch opzicht aanvaardbare situatie wordt verkregen. Hiertoe is gebruikgemaakt van de staat van inrichtingen, zoals opgenomen in de uitgave Bedrijven en milieuzonering van de VNG. Maximaal worden op het bedrijventerrein bedrijven uit milieucategorie 3 toegelaten. De zonering is zodanig dat de categoriebedrijven aan de randen van het bedrijventerrein worden toegelaten (zuid- en westrand), daar waar sprake is van de minste hinder richting burgerwoningen.

Op basis van de aanpassing van het bestemmingsplan worden de categorieën en verdeling van het bedrijventerrein niet veranderd. Dat betekent geen wijziging van de akoestische kwaliteit in de omliggende gebieden.

3.3.6 Conclusie

Het aspect geluid vormt, geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van voorliggend bestemmingsplan.