direct naar inhoud van 3.3 Regionaal beleid
Plan: Didam, skatebaan kruising Vincwijcweg - Doetinchemseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplgddmalgskatebn-va01

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Regionaal Plan 2005-2020

De stadsregio wil burgers, bedrijven en bezoekers aan de regio binden door het verbeteren
van de condities voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat. De stadsregio zet daarom in op het verbeteren van bestaande ruimtelijke kwaliteiten.

In dit Regionaal Plan staat de transformatie van het bestaand stedelijk en landelijk gebied
centraal. Het leidt tot een verschuiving in het ruimtelijk beleid naar de herstructurering en
intensivering van het huidige ruimtegebruik. Daarnaast vraagt ook de vernieuwing van het
landelijk gebied om gerichte kwaliteitsingrepen. Voor het landelijk gebied wordt een ontwikkelingsgerichte aanpak gekozen om het landschap nu en in de toekomst te laten aansluiten bij de veranderende maatschappelijke wensen en eisen. Tegelijkertijd moet worden voorzien in een robuuste ruimtelijke structuur die de diverse gebruiksmogelijkheden kan dragen.

3.3.2 Landschapsontwikkelingsplan+ (LOP)

Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) 'Van nieuwe noabers en brood op de plank' is in 2008 opgesteld voor de gemeenten Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek.

Uitgangspunt van deze landschapsvisie is dat het landschap het product is van ontwikkelingen in de natuur, de economie en de samenleving door de eeuwen heen. Deze visie richt zich dan ook op het meebewegen met deze ontwikkelingen om het landschap te versterken als economisch kapitaalgoed, een plek waar mensen zich thuis voelen en een plek waar flora en fauna zich kunnen ontwikkelen.

In het Landschapsontwikkelingsplan wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende deelgebieden. Het plangebied is gelegen in het deelgebied 'Zandgronden rond Didam en Wehl'. Rondom de zandgronden van Didam en Wehl liggen de oude, open esgronden en het kampenlandschap met de vele, verspreide boerderijen en buurtschappen zet hier door. Het gebied kent een dicht wegennet en een grote variatie in verkaveling. Een groot deel van de essen is in de loop der tijd van akkerland in woonwijk of bedrijventerrein omgezet. Het is een kleinschalig landschap in gebruik door landbouw en buitenlui.

Kenmerkende landschapselementen van het essen- en kampenlandschap zoals houtkanten, meidoornheggen, knotbomen en fruitboomgaarden zijn veelal nog slechts als relict (hoewel soms bijzondere fraaie) aanwezig. Ze vormen geen netwerken meer. Allerlei vormen van rasters en groenblijvende struiksoorten worden momenteel veelvuldig rond huispercelen met paarden en kleinvee gebruikt. Het grondgebruik is gemengd met wonen, landbouw en bedrijvigheid.

In de dorpsmarken van Didam, Nieuw Wehl en Wehl, wordt behoud, herstel en beheer van landschapselementen langs beken en dekzandruggen gestimuleerd.

Conclusie

De groenstrook tussen de Vincwijcweg en de Doetinchemseweg bestaat grotendeels uit gras, struiken en bomen, waarvan 5 bomen op basis van de bomenlijst beeldbepalend zijn. Het plan wordt tussen deze beeldbepalende bomen landschappelijk inpasbaar gemaakt. Het overige aanwezige groen zal grotendeels worden behouden en door de gemeente worden beheerd.