direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Didam, skatebaan kruising Vincwijcweg - Doetinchemseweg
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplgddmalgskatebn-on01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Montferland

Op 23 april 2009 is de Structuurvisie Montferland vastgesteld. De structuurvisie geldt voor het gehele gemeentelijke grondgebied, met uitzondering van de bebouwde kommen.

Het doel van de structuurvisie is tweeledig:

  • Het samenbrengen en actualiseren van bestaande visies en andere beleidsdocumenten in een nieuwe visie. Het gaat dus niet om het formuleren van nieuw beleid, maar om het samenbrengen in één visie van reeds bestaand beleid.
  • Het bestendigen van het gevestigde voorkeursrecht voor enkele uitbreidingslocaties; in het Regionaal Plan van de Stadsregio Arnhem/Nijmegen zijn een aantal uitbreidingsrichtingen van woonkernen opgenomen. In de structuurvisie worden deze zoekrichtingen vertaald en begrensd in concrete locaties. Daarnaast kan via de structuurvisie het gevestigde voorkeursrecht voor enkele uitbreidingslocaties worden bestendigd.

Voor de kernen is een enigszins behoudende koers geformuleerd, gericht op het behoud van waardevolle elementen en verbetering van de toeristische infrastructuur en de voorzieningen.

Voor de kern Didam is een afzonderlijke structuurvisie opgesteld.

3.4.2 Structuurvisie en beeldkwaliteitplan Didam

De nota Structuurvisie en Beeldkwaliteitplan Didam is op 25 juni 2009 door de gemeenteraad vastgesteld en geeft een antwoord op de vraag op welke wijze de potenties van Didam het best tot hun recht komen, en welke ruimtelijke ingrepen daarvoor nodig zijn, rekening houdend met de huidige beperkingen daarvan.

Groen

In de structuurvisie wordt het plangebied voor de skatevoorziening op de thematische kaart 'Groen, Water en Recreatie' aangeduid als 'Randgroen'. In de structuurvisie staat verwoord dat de gemeente de wens heeft om het aanwezige groen meer zichtbaar en toegankelijker te maken, en ook kwalitatief te verbeteren. Uitgangspunt hiervoor is: behoud van wat er is. Daarnaast vindt de gemeente het van groot belang dat het openbaar groen, waaronder de verschillende parken, meerdere functies kan faciliteren. Zoals plaats voor spelen, ontspanning, hondenuitlaatplaatsen en ruimte voor waterberging als gevolg van afkoppelingsprojecten.

De buitencontour van Didam

In de Stuctuurvisie Didam komt tevens de nabijgelegen randweg aan de orde. Didam manifesteert zich op de eerste plaats langs de randweg. De eerste indruk (klap) is een daalder waard! Het is van groot belang dat de randweg herkenbaar en functioneel wordt ingericht en dat het landschap beleefbaar en herkenbaar blijft. Een eenduidige en herkenbare inrichting vormt de basis van de randweg. Accentuering van de verschillende rotondes, door middel van inrichting en/of door het aanbrengen van stedenbouwkundige accenten (waar mogelijk), markeren de verschillende aansluitingen naar Didam of het buitengebied.

3.4.3 Groenstructuurplan

Op 27 januari 2011 is het Groenstructuurplan vastgesteld. Het groen is kenmerkend voor de ruimtelijke kwaliteit en aantrekkelijkheid van het landschap, met name ook van de kernen. Velen hebben belang bij aantrekkelijke kernen die, naast mogelijkheden voor een vitale economie, rust en ruimte bieden.

Voor iedere kern is een werkboek opgesteld dat handreikingen biedt voor het ontwikkelen en begeleiden van projecten. Drie motto's staan in het Groenstructuurplan centraal:

  • 1. sluit aan bij het landschap;
  • 2. versterk de karakteristiek van de kern;
  • 3. draagvlak in projecten.

Het plangebied voor de skatevoorziening is niet specifiek benoemd in het Groenstructuurplan voor Didam. Wel zijn de nabijgelegen randweg en de rotonde aan de De Eik bij de Greffelkampseweg als aanduchtspunten in het Groenstructuurplan opgenomen.

De buitencontour van Didam

In aanvulling op wat in de Structuurvisie Didam over de buitencontour van Didam staat vermeld, wordt in het Groenstructuurplan aangegeven dat de stedenbouwkundige accenten door de groenstructuur worden versterkt. De inrichting van de rotondes zelf, maar vooral ook de omgeving ervan kan de verschillende aansluitingen naar Didam herkenbaar maken.

Rotonde De Eik bij de Greffelkampseweg: eiken en hagen in gazon

Ook dit is een rotonde met een duidelijke verankering in het historisch cultuurlandschap. Het is de westelijke beëindiging van de noordelijke groene corridor op de overgang naar Greffelkamp, het buurtschap aan de noordwestrand van de Didamse Noordes. Hier past een landelijke inrichting met inlandse eiken in gazon. De huidige situatie voldoet redelijk aan dit beeld. Wellicht dat de boomweide langs de Vincwijcweg verder kan worden doorgetroken om de grijze schuren van Action wat minder dominant te laten zijn. Eventueel kan met een meidoorn- of beukenhaag op de rotonde een accent worden aangebracht. Geen stedelijk plantsoen op de rotonde. Gras met blauwe druifjes en krokussen past hier beter.