direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied, geconsolideerd
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01

Toelichting

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0001.png"

Hoofdstuk 1 Aanleiding

Sinds 19 mei 2015 is op www.ruimtelijkeplannen.nl een geconsolideerd bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Montferland raadpleegbaar. Het geconsolideerde bestemmingsplan 'Buitengebied' betreft een versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' waarin de wijzigingen als onderdeel van het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' (vastgesteld op 30 oktober 2014) in het 'onherroepelijke' exemplaar van het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) zijn verwerkt. De geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' heeft geen juridische rechtskracht. Aan dit plan kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Inmiddels hebben er ook een tweede en een derde periodieke herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied' plaatsgevonden.

Het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening' dat op 28 januari 2016 door de gemeenteraad is vastgesteld, voorziet uitsluitend in een aanpassing van de verbeelding en wel de aanpassing van ca. 60 bestemmingsvlakken 'wonen', alsmede het mogelijk maken van een woningsplitsing en de omzetting van twee agrarisch bouwvlakken naar de bestemming 'wonen'.

Het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' welke op 26 januari 2017 is vastgesteld, heeft hoofdzakelijk voorzien in een beleidsmatige actualisatie waaronder:

  • 1. doorvertaling van het Gelders Natuurnetwerk (GNN) en de Groene Ontwikkelingszone (GO), alsmede een herbegrenzing van het waterwin- en grondwaterbeschermingsgebied (overeenkomstig actualisatie provinciale omgevingsvisie);
  • 2. doorvertaling van de geactualiseerde gemeentelijke archeologische verwachtingskaart;
  • 3. doorvertaling notitie 'Horeca en recreatie in het buitengebied van Montferland';
  • 4. doorvertaling van de d.d. 18 december 2014 aangenomen motie inzake het tegengaan van verondiepen van waterplassen;

maar daarnaast ook in enige actualisatie op perceelniveau:

  • a. een omzetting van agrarische bouwvlakken naar de bestemming 'wonen' daar waar de agrarische bedrijvigheid is beëindigd;
  • b. doorvertaling verleende omgevingsvergunningen met afwijking;
  • c. reparaties;
  • d. een planologisch regeling voor een aantal ruimtelijk ontwikkelingen op particulier verzoek.

Nu het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' op 23 maart 2017 in werking is getreden en sindsdien wederom meerdere bestemmingsplannen moeten worden geraadpleegd om de actuele juridisch-planologische situatie op een locatie te kunnen achterhalen, is wederom behoefte ontstaan aan een nieuw geconsolideerd, gebruiksvriendelijk en leesbaar exemplaar van het bestemmingsplan 'Buitengebied' waarin alle wijzigingen als onderdeel van de eerste tot en met de derde herziening zijn opgenomen.

Hoofdstuk 2 Huidige raadpleegbaarheid bestemmingsplan 'Buitengebied' met voorbeeldlocatie

Op www.ruimtelijkeplannen.nl moeten op dit moment meerdere bestemmingsplannen worden geraadpleegd om inzicht te krijgen in de bestemming van een perceel en de daarbij behorende regels (de actueel juridische situatie).

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0002.png"

Verbeelding bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03).

Het vertrekpunt daarbij is het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03). Vervolgens dient te worden bekeken of een locatie wellicht onderdeel is van wijziging op de verbeelding van de eerste, tweede of derde periodieke herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied'.

Hiernaast zal de derde herziening sowieso moeten worden geraadpleegd om inzicht te krijgen in de wijzigingen die ten opzichte van het moederplan, in de regels hebben plaatsgevonden.

De wijze waarop het bestemmingsplan 'Buitengebied' op dit moment juridisch dient te worden geraadpleegd, kan het beste worden geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld. Hiervoor is een willekeurig adres gehanteerd, te weten de locatie 'Terborgseweg 6 te Zeddam'

Bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) 

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0003.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0004.png"

De locatie Terborgseweg 6 te Zeddam is in het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) bestemd tot 'wonen'. De locatie is voorts voorzien van de dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 1', gedeeltelijk voorzien van de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone-molenbiotoop', en geheel voorzien van de gebiedsaanduidingen 'waardevol landschap', 'EHS-natuur' en 'milieuzone-grondwaterbeschermingsgebied'.

Bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening'

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0005.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0006.png"

De locatie is (hoewel onderdeel van het plangebied van de eerste herziening) geen onderdeel van wijziging op de verbeelding in het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening'. Voor wat betreft de bestemming, de dubbelbestemming, alsmede de van toepassing zijnde (gebieds)aanduidingen blijft het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) als moederplan derhalve onverkort van toepassing.

Op grond van artikel 2, lid 4 van de regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' (zie bijlage 2A bij deze toelichting) wijzigt het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' op onderdelen de regels van het moederplan waarbij deze wijzigingen gelet op het bepaalde in artikel 2, lid 6 geel gemarkeerd en met doorhalingen zijn weergegeven. Onderstaand is als voorbeeld artikel 27.2.4 (bestemming 'wonen') opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0007.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0008.png"

De gele markeringen en doorhalingen zijn aanvullingen op de algemene regels van de bestemming 'wonen' (artikel 27) in het moederplan en daarmee eveneens van toepassing op de locatie Terborgseweg 6 te Zeddam.

Bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening'

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0009.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0010.png"

Hoewel onderdeel van het plangebied, is de locatie ook geen onderdeel van wijziging op de verbeelding in het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening'. Voor wat betreft de bestemming van de locatie blijft het moederplan onverkort van toepassing.

Het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening' voorziet niet in een aanpassing van de regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied', zoals dat geldt na de inwerkingtreding van het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening'. Op grond van artikel 2.3 zijn de regels van het moederplan inclusief de daarin met de eerste herziening aangebrachte wijzigingen derhalve onverkort van toepassing (zie bijlage 2B bij deze toelichting).

Bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening'

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0011.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0012.png"

De locatie is onderdeel van het plangebied en eveneens onderdeel van wijziging op de verbeelding in het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening'. Uit de verbeelding blijkt dat de locatie Terborgseweg 6 hierin is voorzien van de dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 2', de gebiedsaanduiding 'overige zone – grondwaterbeschermingsgebied vervallen' en de gebiedsaanduiding 'overige zone – groene ontwikkelingszone'.

Volgens artikel 2.2 van de regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' (zie bijlage 2C bij deze toelichting) blijft de verbeelding van het bestemmingsplan 'Buitengebied', zoals dat geldt na de inwerkingtreding van het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening', onverkort van toepassing voor zover daarin met het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' geen wijziging is aangebracht. De enkelbestemming wijzigt niet en blijft derhalve onveranderd.

Volgens artikel 2.3 van de regels vervangt/overschrijft de nieuwe dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 2' de oude dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 1'. De enkelbestemming, alsmede de aldaar voorkomende overige dubbelbestemmingen, gebiedsaanduidingen, functieaanduidingen en overige aanduidingen zoals opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied' blijven onverkort van toepassing, tenzij ook daarin een wijziging is aangebracht.

Dat laatste is hier ook het geval. Artikel 2.6 geeft aan dat voor zover op de verbeelding de gebiedsaanduiding 'overige zone – GO' (Groene Ontwikkelingszone) is opgenomen, aan de van toepassing zijnde gebiedsaanduiding 'overige zone – EHS-natuur' zoals deze in het bestemmingsplan 'Buitengebied(eerste herziening)' is opgenomen, alsmede aan de daaraan verbonden regels geen juridische betekenis meer toekomt. Dit betekent dat de gebiedsaanduiding 'EHS-natuur' ter plaatse is vervangen door 'overige zone-GO'.

Artikel 2.10 geeft aan dat voor zover de gebiedsaanduiding 'grondwaterbeschermingsgebied-vervallen' is opgenomen, aan de onderliggende gebiedsaanduiding 'milieuzone- grondwaterbeschermingsgebied', zoals opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03), alsmede de daaraan verbonden regels geen juridische betekenis meer toekomt. Deze gebiedsaanduiding is ter plaatse komen te vervallen.

Hiernaast zijn met het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' wederom ook de regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied' gewijzigd, zoals die gelden na de inwerkingtreding van het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening'.

Op grond van artikel 2.12 hebben de wijzigingen in de regels uitsluitend betrekking op de groen gemarkeerde tekstgedeelten. Ter illustratie is hier weer uitgegaan van artikel 27.2.4 van de regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied'.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0013.png"

De actuele juridische-planologische situatie op de locatie Terborgseweg 6 te Zeddam is als volgt na raadpleging van het bestemmingsplan 'Buitengebied' alsmede de daarop doorgevoerde periodieke herzieningen:

De locatie is bestemd tot 'wonen' met de dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 2'. De locatie is deels voorzien van de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone-molenbiotoop' en geheel voorzien van de gebiedsaanduiding 'waardevol landschap' en 'Groene Ontwikkelingszone' (EHS-natuur en grondwaterbeschermingsgebied zijn vervallen)

De wijze waarop in de huidige situatie de actueel juridisch planologische situatie op een locatie moet worden achterhaald, onderschrijft voor burgers nogmaals de noodzaak voor een nieuwe geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. In de nieuwe geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' wordt de actuele-juridische planologische situatie voor de Terborgseweg 6, maar ook voor alle andere locaties binnen de begrenzing van het bestemmingsplan 'Buitengebied' in één oogopslag weergegeven.

Hoofdstuk 3 Hoe ziet de geconsolideerde versie eruit?

3.1 Juridische status geconsolideerde versie

De geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' is een geïntegreerde versie van de volgende plannen:

  • 1. het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) en de daaronder tot stand gekomen wijzigingsplannen;
    • a. Buitengebied, wijziging Stillewaldweg 14 te Loerbeek
    • b. Buitengebied, wijziging Vinkwijk 5 te Zeddam
    • c. Buitengebied, wijziging Melderstraat 23 te Didam
    • d. Buitengebied, wijziging St. Isidorusstraat 15 te Stokkum
    • e. Buitengebied, wijziging Fluunseweg 14 te Didam
    • f. Buitengebied, wijziging Kollenburgweg nabij nr. 3 te Didam
    • g. Buitengebied, wijziging Kollenburgweg 6 te Didam
    • h. Buitengebied, wijziging Groot Lobberikweg 5 en 7 te Loerbeek

  • 2. het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' en de daaronder tot stand gekomen wijzigingsplannen;
    • a. Buitengebied (eerste herziening), wijziging Vinkwijkseweg 23 te Zeddam
    • b. Buitengebied (eerste herziening), wijziging Melkweg 3 te Beek
    • c. Buitengebied (eerste herziening), wijziging Klompenhorstweg 3 te Didam

  • 3. het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening' en het daaronder tot stand gekomen wijzigingsplan;
    • a. Buitengebied (tweede herziening), wijziging Luijnhorststraat 15-17 te Didam

  • 4. het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening', zoals in werking getreden op 23 maart 2017 en onherroepelijk geworden op 19 oktober 2017 en de daaronder tot die tijd tot stand gekomen wijzigingsplannen;
    • a. Buitengebied(derde herziening), wijziging Korenweg 5a te Didam (onherroepelijk 29 juni 2017)
    • b. Buitengebied, wijziging Kollenburgweg 2 (voorheen 6) te Didam' (onherroepelijk 13 juli 2017)

De geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' heeft geen juridische rechtskracht. Aan dit plan kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Dit samengestelde plan is namelijk niet door de gemeenteraad vastgesteld. Het plan is uitsluitend gemaakt om de raadpleegbaarheid van het bestemmingsplan 'Buitengebied' voor met name burgers te vereenvoudigen. Aanvragen om omgevingsvergunning worden onverkort getoetst aan de juridisch vastgestelde bestemmingsplannen.

3.2 Plannaam geconsolideerde versie

De naam van het plan is in de geconsolideerde regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied' omschreven als het bestemmingsplan 'Buitengebied, geconsolideerd' , met identificatienummer NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer- gc01 van de gemeente Montferland. Dit is tevens de naam van het plan in de slotregel (artikel 46) De geconsolideerde versie d.d. 19 oktober 2017 vervangt de eerdere geconsolideerde versie van 19 mei 2015.

3.3 Begrenzing geconsolideerde versie

De begrenzing van het plangebied van het geconsolideerde bestemmingsplan 'Buitengebied' wordt gevormd door de begrenzing van het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening'. Dit is immers de meest actuele planologische situatie. Partiele herzieningen die buiten de begrenzing van het bestemmingsplan 'Buitengebied', derde herziening' vallen, zijn ook in de geconsolideerde versie niet meegenomen. De wijzigingsplannen zijn onderdeel van het plan waaronder deze tot stand zijn gekomen en derhalve integraal in de geconsolideerde versie opgenomen.

3.4 Peildatum geconsolideerde versie

Het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' is in werking getreden op 23 maart 2017 en onherroepelijk geworden op 19 oktober 2017. Deze laatst genoemde datum is ook de einddatum van de geconsolideerde versie. Het geconsolideerde bestemmingsplan geeft de planologische situatie weer op dát moment. (Wijzigings)plannen van latere datum zijn hierin niet opgenomen.

3.5 Verbeelding geconsolideerde versie

In de verbeelding van de nieuwe geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' zijn alle wijzigingen als onderdeel van de eerste, tweede en derde herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied' verwerkt.

In geval van de voorbeeldlocatie Terborgseweg 6 te Zeddam wordt op de verbeelding direct inzichtelijk dat de locatie is voorzien van:

  • 1. de enkelbestemming 'wonen';
  • 2. de dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 2';
  • 3. de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone-molenbiotoop' (gedeeltelijk);
  • 4. de gebiedsaanduiding 'overige zone-waardevol landschap';
  • 5. de gebiedsaanduiding 'overige zone-GO'.

De vervallen dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 1', alsmede de vervallen gebiedsaanduidingen 'EHS-natuur' en 'milieuzone-grondwaterbeschermingsgebied' zijn niet meer zichtbaar.

De wijzigingsplannen als onderdeel van het bestemmingsplan 'Buitengebied', alsmede de wijzigingsplannen welke zijn opgesteld onder het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening', het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening' en het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' (en vóór de peildatum van 19 oktober 2017 onherroepelijk) zijn integraal overgenomen in de verbeelding van de nieuwe geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied'.

In gevallen waarbij wijzigingsplannen zijn opgesteld vóór de derde herziening kan feitelijk nog sprake zijn van een gebiedsaanduiding of een dubbelbestemming welke in de derde periodieke herziening is komen te vervallen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de gebiedsaanduiding 'overige zone ehs-ecologische verbindingszone', maar ook om de dubbelbestemming 'Waarde-archeologische verwachting 3'. Omdat de gebiedsaanduiding 'overige zone ehs-ecologische verbindingszone' met de derde herziening is vervangen door 'overige zone-GO-ecologische verbindingszone', komt aan deze oude gebiedsaanduiding geen juridische rechtskracht meer toe. De gebiedsaanduiding 'overige zone-ehs…..' komt in de verbeelding van het geconsolideerde bestemmingsplan daarom dan ook niet terug.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0014.png"

Een voorbeeld van zo'n wijzigingslocatie is de locatie Stillewaldweg 14 te Loerbeek, waarin de gebiedsaanduiding 'overige zone-ehs-ecologische verbindingszone' is opgenomen. Nu deze gebiedsaanduiding met het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' ter plaatse niet is verwijderd of vervangen (in de derde herziening is voor deze wijzigingslocatie een blanco situatie opgenomen), moet deze oude gebiedsaanduiding in principe onverkort op de verbeelding van de nieuwe geconsolideerde versie te worden overgenomen, ware het niet dat hieraan op grond van de planregels geen juridische betekenis meer toekomt. Het omliggende gebied dat met de derde herziening wel is aangepast is voorzien van de gebiedsaanduiding 'overige zone-GO-EVZ'.

De begrenzing van de EHS (natuur, verweving en verbinding) wijkt af van de begrenzing van het Gelders Natuurnetwerk (GNN) en de Groene Ontwikkelingszone (GO), zoals vanuit het provinciale beleid overgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening'. In het provinciaal beleid is het areaal dat onderdeel is van het GNN en GO namelijk verkleind ten opzichte van de voorheen geldende provinciaal ecologische hoofdstructuur (PEHS). Dit betekent feitelijk dat de gebiedsaanduiding EHS alsnog in de verbeelding van het geconsolideerde bestemmingsplan zou moeten worden opgenomen waar deze niet door de gebiedsaanduiding 'overige zone-GNN' of 'overige zone-GO(EVZ)' wordt overschreven, ware het niet dat de terminologie EHS in de regels wel is vervangen door GNN en GO en aan de gebiedsaanduiding 'EHS' daarmee geen juridische betekenis meer toekomt.

In het nog steeds vigerende bestemmingsplan 'Buitengebied (eerste herziening), wijziging Vinkwijkseweg 23 te Zeddam' is de gebiedsaanduiding 'milieuzone-grondwaterbeschermingsgebied' opgenomen'. Met de actualisatie van het provinciale beleid, is het grondwaterbeschermingsgebied ter plaatse beleidsmatig vervallen. Een en ander is overgenomen op de verbeelding van het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening', echter omdat de locatie van het wijzigingsplan daarin als een blanco vlak is opgenomen, is de betreffende milieuzone ter plaatse nog steeds vigerend, hetgeen tevens is opgenomen in de verbeelding van dit geconsolideerde bestemmingsplan.

In het bestemmingsplan 'Buitengebied(eerste herziening), wijziging Klompenhorstweg 3 te Didam' is de daarin opgenomen dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 3' juridisch gezien nog steeds van toepassing. Nu deze dubbelbestemming en de daarbij behorende regels met het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening' zijn verwijderd, komt aan deze dubbelbestemming echter geen juridische betekenis meer toe. In de geconsolideerde versie is op deze locatie desalniettemin de dubbelbestemming 'waarde-archeologische verwachting 3' opgenomen. Dit is noodzakelijk nu het wenselijk is dat artikel 37 'waarde-archeologische verwachting 3' in de geconsolideerde regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied' als vervallen artikel behouden blijft.

3.6 Regels geconsolideerde versie

In de nieuwe geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' zijn de voor een specifieke locatie geldende regels rechtstreeks via de verbeelding op te vragen.

In de regels van de nieuwe geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' zijn de doorhalingen en gele of groene markeringen, als onderdeel van de eerste resp. de derde herziening verwijderd. Daar waar in die herzieningen teksten of tekstgedeelten zijn doorgehaald zijn deze in het geconsolideerde bestemmingsplan ook volledig verwijderd. Daar waar teksten zijn gemarkeerd, zijn deze in het geconsolideerde plan van deze markering ontdaan. De nummering van artikelen, leden, subleden etc., zoals deze is ontstaan na de aanpassingen als onderdeel van de eerste en derde herziening blijft in de geconsolideerde versie volledig in stand, ook daar waar zaken zijn verwijderd.

Voorbeeld:

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0015.png"

Op de wijzigingsplannen zijn de aanpassingen als onderdeel van een latere periodieke herziening overeenkomstig van toepassing. Op een wijzigingsplan dat is opgesteld onder het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) zijn de aanpassingen in de regels als onderdeel van de eerste en derde herziening (voor zover van toepassing) dus onverkort geldend. De specifieke regels van de afzonderlijke wijzigingsplannen zijn gebundeld opgenomen in bijlage 4 bij de toelichting.

In de nieuwe geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' worden de bijlagen (1 t/m 17) bij de regels, waarnaar in de geconsolideerde regels met een link wordt verwezen ook daadwerkelijk als bijlagen bij de regels opgenomen, zodat deze eenvoudig (via een klik op de link in de regels) te raadplegen zijn. Wanneer een oorspronkelijke bijlage (bijvoorbeeld bijlage 3: Kaart LOG) met het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' is komen te vervallen, wordt dat aangegeven. Ook bijlage 13 bij de regels is komen te vervallen. Deze bijlage bestaat uit een lege pagina met daarop '-'. De nummering van de opvolgende bijlagen blijft daarmee in stand.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0016.png"

3.7 Bijzonderheden regels: wijzigingsplannen

Op de wijzigingsplannen welke tot stand zijn gekomen onder het bestemmingsplan 'Buitengebied' zijn de aanpassingen in de regels als onderdeel van de eerste en derde herziening voor zover van toepassing eveneens geldend.

In de regels van het oude geconsolideerde plan zijn de specifieke bepalingen in de wijzigingsplannen overgenomen in de van toepassing zijnde bestemmings-/bouwregels. Hieronder is als voorbeeld opgenomen op welke wijze de specifieke regels in de wijzigingsplannen in de bestemming 'wonen-woongebouw' van dat oude geconsolideerde bestemmingsplan 'Buitengebied' zijn doorvertaald.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0017.png"

Het tekstgedeelte onder artikel 29 (wonen-woongebouw), lid 2 sub c ter plaatse van de rode pijl wordt in de nieuwe geconsolideerde versie als volgt gewijzigd:

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0018.png"

In de wijzigingsplannen welke voorzien in een bestemming 'wonen' zijn voor de wijzigingslocatie Vinkwijkseweg 23 te Zeddam en de wijzigingslocatie Kollenburgweg 2 (voorheen 6) aanvullende regels opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0019.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0020.png"

In een tweetal wijzigingsplannen welke voorzien in de bestemming 'bedrijf' (artikel 6) zijn aanvullende regels opgenomen:

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0021.png"

In het wijzigingsplan 'Buitengebied(derde herziening), wijziging Korenweg 5a te Didam' zijn voor deze wijzigingslocatie aanvullende gebruiksregels opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0022.png"

3.8 Bijzonderheden regels: 'bestaand' en 'aanwezig'

In het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) is het begrip bestaand als volgt gedefinieerd:

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0023.png"

Hiernaast wordt in het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) ook gesproken over 'aanwezigheid ten tijde van de ter visie legging van het ontwerpplan'. Artikel 3, lid 3.2.2 uit het bestemmingsplan 'Buitengebied' (va03) is hieronder als voorbeeld opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0024.png"

In de regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' is in artikel 2, lid 8 en lid 9 weergegeven op welke wijze de begrippen 'bestaand', 'aanwezigheid ten tijde van de ter visie legging van het ontwerpplan' en 'aanwezigheid ten tijde van de inwerkingtreding van het plan', dienen te worden geïnterpreteerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0025.png"Een zelfde regeling is opgenomen met het bestemmingsplan 'Buitengebied, tweede herziening'..….

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0026.png"

…….en met het bestemmingsplan 'Buitengebied, derde herziening'

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0027.png"

Van 'bestaand' kan uitsluitend worden gesproken indien sprake is van een rechtens aanwezige/vergunde situatie.

Voorbeeld:

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0028.png"

Voor wat betreft 'aanwezigheid ten tijde van de ter visie legging van het ontwerpplan', wordt met ontwerp bestemmingsplan altijd bedoeld het ontwerp bestemmingsplan 'Buitengebied' dat met ingang van 28 april 2011 gedurende 6 weken ter inzage is gelegd.

Onderstaand zijn de van belang zijnde data voor de bovengenoemde begrippen opgenomen:

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0029.png"

3.9 Bijzonderheden regels: overgangsrecht

Het overgangsrecht bouwwerken bepaalt dat een bouwwerk dat rechtens aanwezig is en dat in strijd is met een bestemming die in een nieuw bestemmingsplan aan de betreffende gronden is toegekend, gedeeltelijk mag worden vernieuwd of veranderd, dan wel gedeeltelijk mag worden vergroot c.q. mag worden herbouwd in geval van een calamiteit.

Dit zelfde geldt voor een bepaald gebruik. Een gebruik dat rechtens plaatsvond ten tijde van de inwerkingtreding van een nieuw plan, waarin aan de gronden een gewijzigde bestemming is toegekend, mag worden voortgezet mits dit gebruik niet in meerdere mate gaat afwijken van de in het plan aan de gronden gegeven bestemming. Het overgangsrecht zoals dat is opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied' is hieronder weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1955.bplgbggeconmontfer-gc01_0030.png"

Duidelijk mag zijn dat het bestemmingsplan 'Buitengebied' en de daarop doorgevoerde periodieke herzieningen op andere data in werking zijn getreden. Indien als onderdeel van bijvoorbeeld het bestemmingsplan 'Buitengebied, eerste herziening' een andere bestemming is opgenomen geldt een andere overgangsdatum dan een geval waarin de bestemming van het bestemmingsplan 'Buitengebied' onveranderd blijft.

Hoofdstuk 4 Bijlagen bij de toelichting en de regels

Aan de toelichting van de geactualiseerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' zijn de volgende bijlagen gekoppeld:

  • 1. Bijlage 1: Overzicht bestaande situaties (geactualiseerd);
  • 2. Bijlage 2: Regels herzieningen
    • a. 'Buitengebied, eerste herziening'
    • b. 'Buitengebied, tweede herziening'
    • c. 'Buitengebied, derde herziening'
  • 3. Bijlage 3: Integrale regels 'Buitengebied(inclusief derde herziening)'
  • 4. Bijlage 4: Specifieke regels wijzigingsplannen

Aan de regels van de geconsolideerde versie van het bestemmingsplan 'Buitengebied' zijn de volgende bijlagen gekoppeld toegevoegd.

  • 1. Bijlage 1: Indicatieve bedrijvenlijst (vervallen)
  • 2. Bijlage 2: Staat van bedrijfsactiviteiten
  • 3. Bijlage 3: Kaart LOG Azewijn (vervallen)
  • 4. Bijlage 4: Kwaliteitseisen LOG (vervallen)
  • 5. Bijlage 5: Kernkwaliteiten GNN en GO
  • 6. Bijlage 6: Lijst van bedrijvigheid
  • 7. Bijlage 7: Erfinrichtingschetsen functieveranderingsinitiatieven
  • 8. Bijlage 8: Beeldkwaliteitsplan Buitengebied
  • 9. Bijlage 9: Nieuwbouw productiebedrijf Van Heek en bijpassende terreininrichting, d.d. 27 juni 2014
  • 10. Bijlage 10: Omrekening NGE
  • 11. Bijlage 11: Landschappelijk inrichtingsplan Baarleweg 4-6 Didam
  • 12. Bijlage 12: Beplantingsplan Baarleweg 4-6 Didam
  • 13. Bijlage 13: -
  • 14. Bijlage 14: Sloop en herbouw woningen Linthorsterstraat 3 & 5 Stokkum
  • 15. Bijlage 15: Landschapsplan Linthorsterstraat 3 & 5 Stokkum
  • 16. Bijlage 16: Voorwaarden en maatregelen herbouw woningen Linthorsterstraat 3 & 5 Stokkum
  • 17. Bijlage 17: Inrichting-, beplantings- en beheersplan 13 april 2010 Arnhemseweg 17a te Beek