Plan: | Buitengebied, Molenweg 7-9 te Azewijn |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.bplgbgbalgmolenw79-ON01 |
Op 23 april 2009 is de Structuurvisie Montferland vastgesteld. De structuurvisie geldt voor het gehele gemeentelijke grondgebied, met uitzondering van de bebouwde kommen.
Het doel van de structuurvisie is tweeledig:
Landschap
De gemeente Montferland herbergt meerdere gebieden die landschappelijk zeer aantrekkelijk zijn. De gemeente kent enkele gebieden met een waardevolle openheid. Het betreft (agrarische) gebieden met een hoge mate van verwevenheid van functies. Het plangebied is aangemerkt als een gemengd gebied zonder bijzondere landschappelijke kwaliteiten. Daarom zijn deze op de structuurvisiekaart benoemd met ‘hoofdfunctie landbouw’.
In 2005 is door Gedeputeerde Staten van Gelderland het Reconstructieplan vastgesteld. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) 'Van nieuwe noabers en brood op de plank' is onderdeel van het Reconstructieplan en is in 2008 opgesteld voor de gemeenten Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek.
Uitgangspunt van deze landschapsvisie is dat het landschap het product is van ontwikkelingen in de natuur, de economie en de samenleving door de eeuwen heen. Deze visie richt zich dan ook op het meebewegen met deze ontwikkelingen om het landschap te versterken als economisch kapitaalgoed, een plek waar mensen zich thuis voelen en een plek waar flora en fauna zich kunnen ontwikkelen.
In het Landschapsontwikkelingsplan wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende deelgebieden. Het plangebied is gelegen in het deelgebied 'Azewijn en omgeving'. Het landschapensemble van het Azewijnse terras en de oeroude IJssel kent een open landschap met als hoofdfunctie landbouw.
Het open landschap van het Landbouwontwikkelingsgebied is primair bestemd voor bestaande en nieuwe landbouwbedrijven. Het gebied dient echter geen kaal landschap met hoofdzakelijk agrarische bedrijven te worden, maar zal moeten bouwen aan een trotse en stoere uitstraling. Dit biedt voor de bewoners een leefbare situatie en voor doorgaande recreanten een aantrekkelijke route tussen de berg en de Oude IJssel. Wellicht dat voor de logistieke afwikkeling van het toekomstige bedrijfsverkeer naar de opbouw van het wegennet moet worden gekeken en dat nieuwe vrijliggende fietspaden nodig blijken te zijn.
Rondom het dorp Azewijn dient te worden geïnvesteerd in een aantrekkelijke zoom van oude bouwlanden en rijke erven. Vanuit Azewijn worden veilige fietsroutes aangelegd naar de Montferlandsche Berg en de Oude IJssel, zo mogelijk gebruikmakend van schouwpaden langs grote waterlopen. De zand- en grindwinplassen zullen na beëindiging van de winning worden getransformeerd tot natuurlijk omzoomde plassen. Lokaal spelen natuurontwikkeling en waterberging een belangrijke rol.